Ostani doma
Koronavirus

pazite na sebe

Izbjegavajte ova četiri mjesta! Stručnjaci kažu da se ondje možete najlakše zaraziti koronavirusom

Izbjegavajte ova četiri mjesta! Stručnjaci kažu da se ondje možete najlakše zaraziti koronavirusom
Shutterstock

'Stvarno se radi o četiri lokacije na kojima se događa najviše prijenosa virusa', ističe stručnjak

Kako pandemiji još nismo stali na kraj, dr. Sanjay Gupta, šef neurokirurgije i profesor neurokirurgije na Emory sveučilištu je u gostovanju za CNN odlučio istaknuti koja su to mjesta na kojima se najlakše zaraziti i dobiti COVID-19.

"Stvarno se radi o četiri lokacije na kojima se događa najviše prijenosa virusa", ističe.

Hoteli

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"U ovom je trenutku najbolji način da se zaštitite od virusa da ostanete u sigurnosti doma“, ističu stručnjaci iz Centra za prevenciju i kontrolu bolesti, a mjesto boravka se odnosi na kuću ili stan koju dijelite s obitelji. No hotelske sobe predstavljaju rizik upravo zato što kroz hotel prolazi veliki broj ljudi. Isto tako odmor u zatvorenim prostorijama s velikim brojem ljudi, poput koliba, može biti mjesto gdje ćete se lako zaraziti, prenosi Ordinacija.hr.

Kafići i barovi

Dr. Anthony Fauci, vodeći stručnjak za infektivne bolesti u Americi i detektor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti je izjavio: "Moramo ozbiljno shvatiti da je važno nositi maske cijelo vrijeme, a ne se okupljati u barovima", koje naziva važnim mehanizmom prijenosa virusa.

"Diljem svijeta je porast zaraženih povezan direktno s kafićima, barovima i teretanama. Danas, kada se može i provjeriti putem podataka kretanju kroz mobilni uređaj, čini se da se ova mjesta stvarno mogu nazvati problematičnim u ovom trenutcima", piše u magazinu Nature. Stručnjaci dodaju kako je tim stručnjaka analizirao razne scenarije, poput otvaranja nekih mjesta dok se druga zatvaraju. Zaključili su kako otvaranje restorana u punom kapacitetu je rezultiralo povećanjem infekcije, a slijede teretane te kafići i hoteli.

Restorani

Jedan od jednostavnijih načina da se zarazite je boravak u zatvorenim prostorijama sa strancima koji nemaju masku na licu. Jasno je da masku morate skinuti kako biste jeli i upravo su zato restorani toliko problematični. "Kada restorani imaju samo zatvoreni prostor za jelo, a u trenutku kada imamo velik broj zaraženi, a vi skinete masku, dolazimo do problema", navodi dr. Fauci.

Crkve i mjesta gdje se okupljaju vjernici

Iako nema zabrana na okupljanje u crkvama, to su mjesta gdje se virus može lako širiti pa je potreban oprez i mjere zaštite, poput maske, naknadnog pranja ruku i distance.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!