Ostani doma
Koronavirus

POVEĆAN INTERES

Slovenija šalje pomoć Hrvatskoj: Donirat će nam više od 40 tisuća doza Pfizerovog cjepiva

Slovenija šalje pomoć Hrvatskoj: Donirat će nam više od 40 tisuća doza Pfizerovog cjepiva
AP Images

HZJZ je ranije izvijestio kako se ovaj i sljedeći tjedan očekuje malo kašnjenje isporuke Pfizerova cjepiva od svega nekoliko dana

Slovenska vlada odobrila je posudbu 40.950 doza cjepiva BioNTech/Pfizer Republici Hrvatskoj kako bi se zadovoljile potrebe vakcinacije protiv COVID-19, nakon što se u zadnje vrijeme bilježi velik porast interesa za cijepljenje među hrvatskim građanima.

Kako je u ponedjeljak objavila slovenska vlada, odluka o tome donesena je na dopisnoj sjednici. Riječ je o cjepivu koje još nije isporučeno Sloveniji, pa će operacija pomoći Hrvatskoj biti provedena u formi dvostruke donacije. To znači da će Slovenija najprije posuditi cjepivo Hrvatskoj, a potom će Hrvatska vratiti cjepivo Sloveniji najkasnije do 31. prosinca.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Za potpis ugovorne dokumentacije zaduženi su ministarstvo zdravstva i nacionalni Institut  za javno zdravlje (NIJZ), koji je zadužen i za pripremu cjepiva za transport, dostavu preuzimatelju i sve aktivnosti vezane uz logistiku, te za obavijest proizvođača Pfizer/BioNTech o spomenutoj donaciji.

Vezana vijest

cjepivo

Informacija o posudbi dolazi pred popodnevni susret predsjednika dviju vlada, Janeza Janše i Andreja Plenkovića, u Otočcu na Krki, gdje su se u pripremama za osamostaljenje obiju država prije 30 godina znali susretati hrvatski i slovenski politički čelnici.

Do susreta dolazi u godini kad dvije prijateljske države obilježavaju i slave 30. obljetnicu samostalnosti, objavila je slovenska vlada. U Otočcu na Krki tom će prigodom biti postavljeno i spomen-obilježje u znak podsjećanja na intenzivnu suradnju u vrijeme osamostaljenja i nakon toga.

Otkrivanju spomen-obilježja nazočit će i Lojze Peterle i Franjo Gregorić, koji su prije 30 godina bili predsjednici vlada Slovenije i Hrvatske.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!