Ostani doma
Koronavirus

Hrvati se žele cijepiti

Bolnice se pune, a dodatne doze cjepiva posuđujemo od Slovenije: Raste interes, a jedna isporuka nije stigla na vrijeme

U posljednja 24 sata s COVID-om ili od njega preminule su 73 osobe, najviše u jednom danu u ovom valu pandemije

Od korone su preminule 73 osobe, najviše do sada u četvrtom valu, dok je apsolutni rekord prema broju umrlih zabilježen 16. prosinca prošle godine. Tada su preminule 92 osobe.

U čakovečkoj bolnici slobodno je još samo 20 covid kreveta, a s obzirom na to da se više pacijenata primi nego otpusti, trebat će još kapaciteta.

"Sada smo na 130 hospitaliziranih pacijenata tako da smo pri kraju sa smještajem, svakodnevno komuniciramo s lokalnim i nacionalnim stožerom i tražimo mogućnosti za dodatni smještaj pacijenata", ispričao je  pomoćnik ravnatelj Županijske bolnica Čakovec Sven Pal.

Vezana vijest

testiranje, covid

Situacija u Varaždinu i Puli

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kao i Varaždinskoj bolnici, u ispomoć su stigle medicinske sestre i specijalizanti iz drugih ustanova. Od Stožera su zatražili dozvolu da testiraju pacijente koji ulaze u bolnici bez obzira na COVID potvrdu, ali to se ne bi odnosilo na sve.

"Zatražili smo to za one pacijente koji dolaze na elektivne operativne zahvate, generičke prethade a gdje se generira aerosol i u tim situacijama bi se virus mogao prenijeti na liječnike, sestre i druge pacijente. To su bronhoskopija, kolonoskopija, intubacije i slična stanja", kazao je ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak.

U pulskoj općoj bolnici već 10 dana obavljaju se samo hitni kirurški zahvati. Polovina covid pacijenata ima teži oblik bolesti. U pripremi je još 20 COVID kreveta, ali nadaju se da im neće biti potrebni.

U pomoć im je stiglo šest medicinskih sestara i dvoje njegovatelja iz Rovinja.

"Ne može se staviti jedan na jedan COVID i ne COVID pacijent zato smo svi naknap. Vlastitim resursima se najbolje pomažemo, ali prekovremeni rad je neupitan", rekla je Irena Hrstić, ravnateljica Opće bolnice Pula.

Vezana vijest

Premijer Andrej Plenković

Hrvatska cjepivo posuđuje od Slovenije

U splitskom KBC-u popunjeno je gotovo 80 posto COVID kapaciteta, opreme za sada ima dovoljno, ali osoblje je i ovdje na izmaku snaga.

"Nedostatak osoblja je realan, pogotovo medicinskih sestara. Angažiramo djelatnike s ne covid odjela i uz izniman napor i angažman svih uspijevamo sve odraditi", kazala je Mirela Pavičić Ivelja, infektologinja KBC-a Split. 

U posljednja 24 sata s COVID-om ili od njega preminule su 73 osobe, najviše u jednom danu u ovom valu pandemije. Među njima 48 nije bilo cijepljeno, njih 19 primilo je dvije, a šest jednu dozu cjepiva. Među novohospitaliziranim je 65 posto onih koji nisu cijepljeni nijednom dozom.

Zbog kašnjenja nove isporuke Pfizerova cjepiva i zbog povećanog interesa, Hrvatska cjepivo posuđuje od Slovenije.

"Trebat ćemo vratiti do kraja godine, posuđeno je 40.950 doza sada je u procesu rješavanje dokumentacije za tu posudbu i primopredaju i uskoro stižu u Hrvatsku", potvrdila je Tatjana Nemeth Blažić, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Nakon što je tijekom vikenda gotovo 14 tisuća ljudi primilo prvu dozu, u Hrvatskoj je cijepljeno više od 62 posto odraslih stanovnika. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!