Ostani doma
Koronavirus

PRELOMILI

Vlada će kazniti bunt lokalnih i državnih čelnika! Na meti predsjednik, ali i zastupnici koji odbijaju testiranje

Dok Bulj čeka Mostov referendum o COVID potvrdama, predsjednik je već odlučio da na Pantovčaku ne vrijede Plenkovićeva pravila

Na ulaz u zgradu Vlade sa zaštitnom maskom na licu i uz mjerenje temperature, već smo naviknuli. No, od prošlog tjedna dalje od ulaza možete samo ako čitač COVID potvrda da zeleno svjetlo.

Vlada je odlučila kazniti bunt lokalnih i državnih čelnika koji ne provode zakon.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Kazna za odgovorne osobe u pravnoj osobi je 30 do 50 tisuća kuna. Dakle osobno", pojasnio je ministar Malenica.

Vezana vijest

baklje i Gospa na Trgu - prosvjed protiv COVID potvrda

COVID potvrdama protivi se i predsjednik

Znači, ako na primjer sinjska gradska uprava ne kontrolira COVID potvrde, kaznu neće platiti ni građanin koji je nema, ni Grad Sinj, već gradonačelnik Miro Bulj, koji nije organizirao provjeru. Hoće li je platiti, kaže, odredit će ishod Mostova referenduma o COVID potvrdama.

"Ja sam gradonačelnik svih, i cijepljenih i necijepljenih, i onih s covid potvrdom i bez covid potvrde. Na referendumu ćemo vidjeti što narod kaže Andreju Plenkoviću", kaže Bulj.

Osim nekolicine lokalnih čelnika, COVID potvrdama protivi se i predsjednik. Na Pantovčaku i danas vrijede neka druga pravila, bez maski i distance.

Milanović je još jučer poručio da se kod njega neće kontrolirati ni potvrde. "Ured predsjednika je za Plenkovića eksteritorijalan, može doć na kavu. Dakle, moja volja je što ću primjenjivat", kazao je.

"Pa nije Ured predsjednika van Hrvatske. Ured predsjednika nije nikakav vojni objekt, kao što nije ni Vlada ni Hrvatski sabor. Prema tome, to su tlapnje koje su možda nekome zanimljive da o njima govori, ali su obične bezvezarije", poručio je Plenković.

Tako se, teoretski, može dogoditi da Hrvatska vojska izvršava naredbe svog vrhovnog zapovjednika i ne dopušta ulaz državnim inspektorima kojima hrvatska policija mora omogućiti kontrolu provođenja zakona. Čak ako i utvrde da se zakon ne poštuje, odgovoran neće biti predsjednik koji ima imunitet, nego predstojnik njegova ureda.

Bez COVID potvrde sutra se neće moći ni na saborski aktualac. I dok Mostov Bulj kaže da mu testiranje nije problem, Zlatko Hasanbegović i dalje stoji pri odluci da na posao neće dok ga traže stožerom nametnutu potvrdu.

"Radilo se o bijelim vaticama, analnom, oralnom ili bilo kojem drugom obliku testiranja, takve odluke se mogu donositi isključivo u Hrvatskom saboru kao što je to Ustav propisao", kaže Hasanbegović.

Sabor je onima koji ne žele doći na rasprave omogućio sudjelovanje putem interneta, no Hasanbegović kaže da ni tu opciju neće koristiti, ali će plaću i dalje primati. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!