Ostani doma
Koronavirus

crne prognoze

Imunolog Trobonjača: ‘Do kraja mjeseca preminut će više od 1600 oboljelih od virusa!'

Imunolog Trobonjača: ‘Do kraja mjeseca preminut će više od 1600 oboljelih od virusa!'
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

U studenom prošle godine u Hrvatskoj je od bolesti COVID-19 preminulo 1287 ljudi

Do kraja mjeseca preminut će više od 1600 oboljelih od virusa!

"To su strašne brojke umrlih i one će biti takve ili više sve negdje do kraja ove godine, uz uvjet da od početka prosinca brojke oboljelih budu u opadanju. Umrli uvijek 'kasne' za oboljelima tri do četiri tjedna", kaže Zlatko Trobonjača, imunolog sa Sveučilišta u Rijeci za Slobodnu Dalmaciju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U studenom prošle godine u Hrvatskoj je od bolesti COVID-19 preminulo 1287 ljudi. I ta nestvarna i jeziva brojka zbila se u godini, kada još uvijek na tržištu nije bilo cjepiva protiv COVID-a, koje, kako će se kasnije pokazati, nije idealno, ali koje itekako štiti od smrtnog ishoda, kada je u pitanju ovo oboljenje.

Krajem prosinca prošle godine na tržište je došlo cjepivo i svi smo očekivali brzi kraj pandemije te smo bili optimistični i pretpostavljali smo kako se više nikada neće pojaviti takve jezive brojke. No, kako je u Hrvatskoj puno onih koji se nisu cijepili, koronavirus je nastavio cirkulirati među stanovništvom i tako smo u studenom ove godine već nakon 23 dana došli do brojke od 1218 umrlih. Dakle, "samo" 69 manje negoli ih je umrlo u cijelom studenom prošle godine, kada nije bilo cjepiva.

A ove brojke kazuju kako će Hrvatska danas, a najkasnije sutra prijeći brojku umrlih iz studenoga prošle godine jer do kraja ovog mjeseca ostaje pet-šest dana. Pretpostavka je da će u studenom ove godine od COVID-a umrijeti i do 300 ljudi više nego prošlog studenoga, znači riječ je o brojci od 1600 preminulih.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!