Ostani doma
Koronavirus

U Europi je odobren Pfizer za djecu od 5 do 11. U RH će cijepljenje njih biti kod njihovih liječnika

U Hrvatskoj je do sad cijepljeno 5327 djece od 12 - 14 godina što je 5.3 posto

Hrvatska je peti tjedan zaredom ostala tamnocrvena na europskoj korona karti. Neumoljive su brojke epidemije, više od 6 tisuća je novih slučajeva, a preminulo je 67 osoba. Nakon američke agencije za hranu i lijekove i europska je odobrila cijepljenje Pfizerom djece od 5 godina.

Neće imati ljubičaste čepove, nego narančaste i primjenjivat će se u trostruko manjoj dozi nego za odrasle. I u Europi je odobren Pfizer za djecu između 5 i 11 godina.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Kliničko ispitivanje provedeno je na oko 2000 djece u dobi od 5 do 11 godina koja prethodno nisu imala simptome zaraze bolešću COVID-19. U tim kliničkim ispitivanjem, najčešće prijavljene nuspojave bile su slične onima koje su prijavile starije dobne skupine. Poput glavobolje, boli, vrućice, povišene tjelesne temperature, crvenila i otekline na mjestu primjene cjepiva'', rekla je Željana Margan Koletić, voditeljica Odsjeka za farmakovigilanciju i racionalnu farmakoterapiju HALMED-a.

Pozitivno mišljenje Europske agencije za lijekove treba usvojiti Europska komisija.

Vezana vijest

Cjepivo

''Cijepljenje će moći početi u Hrvatskoj kada stigne cjepivo, to je već 20.12. zaprimamo cjepivo za djecu. Imamo posebne bočice i nekakve razlika ima što se tiče skladištenja tog cjepiva, tako da će za cjepitelje biti dosta izazovno'', izjavila je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Kao i kod odraslih, djeca ga primaju u dvije doze u razmaku od tri tjedna.

''Ne bih dala dijete od pet godina. Ja sam primila treću, ali dijete ne bih dala'', kazala je Anica Greman iz Zagreba.

''Mislim da možda nije toliko dobro za toliko mladu djecu da se cijepe, ali nisam toliki stručnjak da mogu toliko govoriti. Evo iskreno'', komentirala je Laura Lovrinović iz Zagreba.

Na zagrebačkom Velesajmu u dva sata cijepljeno je više od 700 ljudi.

''Imamo danas i roditelja i s djecom. Lijepa je to slika, dolaze roditelji najčešće po svoju booster dozu, a djeca po prvu dozu. Pojačan je interes u svakom slučaju za cijepljenjem djece starije od 12 godina za sada'', rekla je Lucija Šarčević, voditeljica smjene cijepljenja na Zagrebačkom velesajmu.

U Hrvatskoj je do sad cijepljeno 5327 djece od 12 do 14 godina što je 5,3%. Onih od 15 do 19 godina je više od 50.000, odnosno 25,5 %. Ne očekuju odaziv kao prvih dana nakon odobrenja u Americi.

''10.11. su objavili da je milijun djece cijepljeno u dobi od 5 do 11 godina, ali opet mogu reći da će biti određeni interes, pogotovo među liječnicima i njihovom djecom jer oni će se sigurno odazvati, što mogu reći po tome da me već puno kolega pitalo kad dolazi cjepivo i kad mogu cijepiti djecu'', rekla je Pavić Šimetin.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo kažu - cijepljenje djece bit će organizirano kod pedijatara, liječnika obiteljske i školske medicine, ali i na punktovima.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!