Ostani doma
Koronavirus

svi su na oprezu

Opasan soj širi se Europom: U još jednoj zemlji potvrđen prvi slučaj zaraze omikronom

Opasan soj širi se Europom: U još jednoj zemlji potvrđen prvi slučaj zaraze omikronom
Shutterstock

Muškarac za sada ima blage simptome zaraze

Španjolska je u utorak potvrdila prvi slučaj zaraze omikron koronavirusom kod 51-godišnjeg muškarca koji je iz Južnoafričke Republike doputovao preko Amsterdama u Madrid.

Muškarac ima blage simptome bolesti te se nalazi u izolaciji kako ne bi proširio zarazu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Mikrobiološka služba bolnice Gregorio Marañon u Madridu potvrdila je kod njega prisutnost varijante B.1.1.529 virusa koji predstavlja "veliki broj mutacija", a koji je prvi put identificiran u Južnoafričkoj Republici.

"Ovo je ono što znamo o tom virusu: Zove se Omikron i sadržava više od 30 mutacija", izvijestila je španjolska javna televizija TVE.

Vezana vijest

koronavirus

Putniku je u nedjelju po slijetanju u madridsku zračnu luku napravljen brzi test koji je pokazao da je pozitivan na Covid 19. Zdravstvena služba sada provjerava i kontaktira osobe s kojima je možda bio u doticaju tijekom leta iz Amsterdama.

Španjolska traži negativan rezultat testa kod svih putnika koji dolaze iz Južnoafričke Republike te još šest afričkih država ocijenjenima kao područja visokog rizika.

U Kataloniji se istovremeno proučavaju dva moguća slučaja zaraze omikron koronavirusom kod dva putnika koja su po slijetanju u zračnu luku El Prat u Barceloni bila pozitivna na Covid 19. Oni su doputovali iz Južnoafričke Republike preko Njemačke.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je u ponedjeljak upozorila kako je rizik od širenja svijetom ove inačice koronavirusa "visok" . Znanstvenici trenutačno pokušavaju ustanoviti je li omikron otporan na cjepiva te je li još zarazniji kao što sugeriraju mutacije utvrđene u njegovom genomu. Znanstvenici su poručili kako je još uvijek prerano za odrediti rizike od zaraze tim sojem virusa.

Većina osoba u Južnoafričkoj Republici kod kojih je detektiran omikrom imaju blage simptome bolesti, no tamošnja zdravstvena služba je upozorila da se širenje pojavilo kod mlađih osoba.

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!