Ostani doma
Koronavirus

6 slučajeva od 16,7 milijuna

20-godišnjakinja je u Sloveniji umrla od nuspojava cjepiva Janssen, objavile tamošnje vlasti

Riječ je o vektorskom cjepivu, ministar će predložiti da se izbaci iz upotrebe. AstraZeneca ili mRNA cjepiva Moderna i Pfizer/BioNTech nisu sporna

Komisija koja je istraživala je li smrt 20-godišnjakinje iz rujna ove godine u Sveučilišnom kliničkom centru Ljubljana imala veze s prethodno primljenim cjepivom, utvrdila je da je trombocitopenija koja se pokazala fatalnom, jest bila nuspojava cjepiva. 

Cjepivo koje je primila 20-godišnjakinja bilo je vektorsko cjepivo Janssen, od proizvođača Johnson&Johnson.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ministar zdravstva Slovenije Janez Poklukar, povodom objave rezultata istrge komisije, najavio je prestanak cijepljenja ovim cjepivom, javljaju slovenski mediji. Slovenski stručnjak za farmakologiju dr. Borut Štrukelj komentirao je da je "u SAD-u do danas zabilježeno 28 smrtnih slučajeva na 8,7 milijuna doza Janssena, što je otprilike jedan slučaj na 300.000." 

Koordinator povjerenstva pri NIJZ Maribor Zoran Simonovič objasnio je da je u komisiji bilo pet članova, i to po jedan neurolog, infektolog, internist, farmakolog i epidemiolog. Komisija je utvrdila da djevojka prije cijepljenja Janssenom nije imala nikakvih prethodnih zdravstvenih problema koji bi predstavljali povećani rizik za trombocitopeniju.

Vezana vijest

Johnson & Johnson

Iz medicinske dokumentacije utvrdili su da je pacijentica nakon cijepljenja razvila sindrom tromboze s trombocitopenijom. 

Riječ je o vrlo rijetkoj nuspojavi stvaranja krvnih ugrušaka nakon cijepljenja s niskim brojem trombocita u krvi. Iako je komplikacija dosad otkrivena uglavnom kod žena mlađih od 60 godina, stručnjaci smatraju da se može javiti i kod muškaraca.

Prema podacima NIJZ-a, ova se komplikacija javlja u jedne osobe na 100.000 cijepljenih, odnosno 0,001 posto, dok je opasnost od nastanka krvnih ugrušaka kod oboljelih od COVID-a koji završe u bolnici, 14 posto.

Dr. Štrukelj je iznio utvrđene činjenice:

Vezana vijest

cjepivo

"Djevojka je 16. rujna 2021. jednom dozom Janssen cjepiva, serijskog broja XE393."
Rekao je da je riječ o cjepivu ispitanom na 27.000 ljudi tijekom kliničkih ispitivanja. Rekao je dalje da se sindrom tromboze s trombocitopenijom kod cjepiva Janssen javlja u manje od 1 na 10 tisuća slučajeva.

Za dob, i to žena, kod kojih je utvrđen povećan rizik, kazao je:

"Pogotovo u skupini žena između 30 i 37 godina. Ako suzimo ovu skupinu, onda ćemo dobiti incidenciju od 1,2 na 100.000… Do 30. listopada u EU je upotrijebljeno 16,3 milijuna doza Janssena, a u vezi s Janssenom nedvojbeno je dokazano 6 smrtnih slučajeva."

Ministar Poklukar rekao je da će savjetodavnoj skupini za cijepljenje predložiti da se prestane cijepiti ovim cjepivom u Sloveniji odnosno da ono tek eventualno bude dopušteno samo na izričit zahtjev pojedinca. 

Drugo vektorsko cjepivo u upotrebi u Sloveniji, AstraZenecu, nije problematizirao u ovom svjetlu. Pfizer/BioNTech i Moderna su pak mRNA cjepiva.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!