Ostani doma
Koronavirus

U DVA NAVRATA

Tko više umire i završava na respiratoru - cijepljeni ili necijepljeni? HZJZ priznao grešku, u dva izvješća krive su brojke

Tko više umire i završava na respiratoru - cijepljeni ili necijepljeni? HZJZ priznao grešku, u dva izvješća krive su brojke
Robert Anic/PIXSELL

HZJZ ističe kako je riječ o nenamjernoj, ljudskoj pogrešci

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) kasno navečer objavio je kako im se potkrala pogreška prilikom objave tjednih izvješća o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj pa upozoravaju građane. 

"U dva tjedna izvješća o epidemiološkoj situaciji u Republici Hrvatskoj objavljen je podatak da među umrlima i među osobama na respiratoru ima više cijepljenih nego necijepljenih. U ta dva izvješća, s podacima do zaključno 21. studenog 2021., u posljednjem stupcu u tablici 13., zbog ljudskog je faktora nastala greška prilikom unosa brojeva", navode pa dodaju kako je riječ o nenamjernoj pogrešci. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"U istoj se tablici navodi i niz točnih brojeva koji jasno pokazuju trend, a to je da je unutar sedam dana broj preminulih koji nisu cijepljeni oko 70 posto, ista situacija je i s ljudima na respiratoru", ističu pa navode kako je u jednom tjednu respiratoru završilo oko 65 posto necijepljenih, a u drugom čak 79 posto.

Vezana vijest

Čičin Šain

"Svi brojevi idu u prilog cijepljenju i dokazuju da cjepivo najbolje štiti od teške kliničke slike i od potrebe za respiratorom te od umiranja. Nažalost, među cijepljenim osobama ima i onih kojima je imunitet značajnije oslabio, zbog starije životne dobi i/ili pojedinih komorbiditeta. Međutim, za veliku većinu osoba koje su cijepljene i pogotovo onih koje su primile booster dozu cjepiva, postignut je željeni cilj, a to je zaštita zdravlja i života u okolnostima borbe s COVID-19. Dapače, vijesti koje pristižu iz Izraela govore da booster doza pruža dobru zaštitu i od nove varijante, tzv. Omicron varijante virusa SARS-CoV-2", istaknuli su pa zaključili kako su cijepljenje i pridržavanje epidemioloških mjera jedini načini da okončamo pandemiju.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!