Ostani doma
Koronavirus

'Puno, previše umrlih'

'Obavezni testovi i za cijepljene!', traži ekspert njemačkog SPD-a, ne onako kako bi to oduševilo protivnike mjera u RH

'Obavezni testovi i za cijepljene!', traži ekspert njemačkog SPD-a, ne onako kako bi to oduševilo protivnike mjera u RH
Goran Kovacic/PIXSELL

Prema predloženom pravilu '2Gplus', za ulazak u javne prostore osoba bi morala biti cijepljena ili da je preboljela koronu, a povrh toga i negativna na testu

Glavni medicinski stručnjak njemačkog SPD-a Karl Lauterbach javno je zatražio da Njemačka uvede nova, stroža pravila obuzdavanja epidemije COVID-a u ovoj zemlji.

"Zbog toga što se 25 posto zaraza događa među potpuno cijepljenima, trebamo uvesti obavezu '2Gplus', primjerice, u restoranima", prenio je Lauterbachovu izjavu Rheinische Post.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"2Gplus" je pravilo po kojem bi obaveza za mogućnost ulaska u neke javne prostore bila da građani moraju biti ili cijepljeni ili da su nedavno preboljeli COVID, plus što bi povrh toga morali imati aktualan negativan brzi koronatest.

Odnosno, uz takvo pravilo sam negativan brzi test ne bi bio dovoljan, kao niti aktualan status potpune cijepljenosti ili nedavnog preboljenja COVID-a, nego bi građani morali imati i negativan test i da su cijepljeni, odnosno da su nedavno preboljeli COVID. 

Vezana vijest

Vinko Puljić, Josip Bozanić

Ako se to smjesti u kontekst nedavnih sporenja protivnika važećih epidemioloških mjera u Hrvatskoj, koji su tražili brze testove i za cijepljene, riječ je o sasvim drugačijoj verziji onoga što oni zahtijevaju. U našoj zemlji nekoliko heterogenih skupina protivnika mjera zahtijeva da brzi testovi budu obaveza i za cijepljene.

Međutim, uz Lauterbachov prijedlog, necijepljeni ne bi smjeli uopće ulaziti u javne prostore, čak i kad bi imali u datom trenutku negativan brzi test.

Lauterbachov prijedlog ima dodatnu težinu zbog nekoliko okolnosti. Prva je ta da je za danas zakazan veliki sastanak premijera svih njemačkih regija plus kancelarke Angele Merkel.

Vezana vijest

švicarski referendum

Druga je pak ta da je Lauterbach, kao glavni medicinski stručnjak SPD-a, zapravo glavni medicinski stručnjak najveće stranke u koaliciji SPD-a, Zelenih i liberalnog FDP-a, koji su u procesu preuzimanja vlasti nakon nedavnih parlamentarnih izbora u Njemačkoj.

Također, zadnjih nekoliko mjeseci nekoliko stručnjaka iz Hrvatske koji su gostovali na news platformama hrvatskog RTL-a primijetilo je da su se nove koronamjere koje su se uvodile u Njemačkoj tijekom pandemije COVID-a, nakon kraćeg vremena u ovoj ili onoj varijanti u pravilu uvodile i u Hrvatskoj.

Uoči sastanka njemačkih regionalnih premijera s Merkel, Rheinische Post navodi da je na stolu prijedlog uvođenja sveopće obaveze nošenja maski tijekom nastave za sve dobi učenika u svim školama.

Vezana vijest

Bolnica - umrli od COVID-a

List dalje navodi kao prijedlog uvođenje pravila 2G do daljnjega, i to sasvim neovisno o kretanju incidencije broja zaraženih na nacionalnoj razini. 2G je obaveza po kojoj u javne prostore smiju samo ili cijepljeni ili oni koji su preboljeli COVID, "također i za kina, kazališta i restorane".

I u tom kontekstu spominje se mogućnost da se ta mjera proširi na 2Gplus za određene situacije (kulturna događanja, zabava…).

SPD-ov kancelar koji tek treba preuzeti funkciju Olaf Scholz u utorak je najavio mogućnost da i Njemačka, kao Austrija, uvede obavezu cijepljenja za sve građane, i to do veljače. Prijedlog za necijepljene u tom slučaju bi bio da se tom dijelu građana kontakti ograniče na samo članove svog kućanstva plus eventualno "najviše dvije osobe drugog kućanstva".

Vezana vijest

cijepljenje Njemačka

Djeca bi od tog uvjeta bila oslobođena, a ovakva nova pravila značila bi da bi u narednom razdoblju Njemačka morala cijepiti još 30 milijuna ljudi prvom, drugom ili trećom dozom cjepiva protiv COVID-a.

Lauterbach je jedan od najprominentnijih zagovaratelja ovakvih mjera, s tim što za djecu u školama zagovara, povrh obaveze nošenja maski, još i obavezno dnevno testiranje.

On traži i to da se do okončanja četvrtog pandemijskog vala zatvore svi barovi, klubovi i diskoteke, da se bolnice, sve bez iznimke, prebace na takav način rada da se odgode sve nehitne operacije "kako bi se oslobodili kapaciteti za oboljele od korone i za hitne slučajeve".

"Unatoč blagom opadanju brojki zaraženih, zemlja je u dubokoj pandemijskoj krizi s puno i previše mrtvih, što bi se moglo produžiti tijekom brojnih tjedana pred nama", kazao je Lauterbach.

Vezana vijest

austrija covid

Hrvatska, usporedbe radi, ima tjednu incidenciju zaraženih od 1090 na svakih milijun stanovnika. Njemačka, pak, puno manje, 687 novooboljelih na svakih milijun stanovnika. Što se tiče prosječnog broja umrlih dnevno na milijun stanovnika, Njemačka je trenutno na 3,51 umrlih od COVID-a, a Hrvatska na čak 16,17. 

Austrija, koja je uvela lockdown i priprema se za obavezno cijepljenje početkom sljedeće godine, trenutno je na tjednoj bazi na 5,89 umrlih dnevno na milijun stanovnika.

Lauterbach se, inače, prije nekoliko dana našao u žiži medijskog zanimanja izvan Njemačke nakon što je britanski tabloid Daily Mail prenio samo dio njegove izjave o brzom širenju varijante koronavirusa omikron po Europi, nakon prvih kliničkih pokazatelja razvoja COVID-a prouzročenog ovom varijantom u Južnoafričkoj Republici.

Vezana vijest

COVID odjel OB Sisak

"Bio bi to zbilja prijevremeni božićni dar ako bi se omikron pokazao kao lakša verzija. To se može zamisliti s toliko puno mutacija (kod omikrona)", bio je dio Lauterbachove objave na Twitteru.

Onaj drugi dio Lauterbachove objave, što ga Daily Mail baš i nije prenio, glasi:

"Ali oprez, protiv toga govori to da je u Južnoafričkoj Republici samo šest posto stanovnika starije od 65 godina. A Njemačka je (u prosjeku) najstarija zemlja Europe s mnogim kronično bolesnima."

Hrvatska je, pak, s prosječnom dobi stanovnika od oko 44 godine prema Državnom zavodu za statistiku, otprilike u prosjeku Europske unije, što znači i jedna od zemalja s najstarijim stanovništvom u svijetu.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!