Ostani doma
Koronavirus

poziv na oprez

Kod dvoje oboljelih u Hrvatskoj potvrđena visoka sumnja na omicron: Nisu putovali u inozemstvo, ali...

Kod dvoje oboljelih u Hrvatskoj potvrđena visoka sumnja na omicron: Nisu putovali u inozemstvo, ali...
Igor Kralj/PIXSELL

Osobe za koje se pokazala visoka sumnja na omikron varijantu epidemiološki su povezani, međutim, izvor zaraze još se ne može jasno detektirati

Epidemiologinja Goranka Petrović iz Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) rekla je u subotu da je u Hrvatskoj kod dvije osobe oboljele od covida-19 potvrđena visoka sumnja na omikron inačicu koronavirusa, a u ponedjeljak se očekuje nalaz sekvencioniranja. 

U izjavi za za HRT rekla je da su jutros zaprimljeni uzorci dvoje oboljelih, kod kojih je već PCR testom potvrđeno da su pozitivni na covid-19, te je učinjen tzv. screening PCR na omikron-varijantu i potvrđena visoka sumnja da je riječ o toj inačici virusa SARS-CoV-2.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Upravo smo dobili rezultate, te je potvrđena visoka sumnja na omikron-varijantu, što znači da se treba sekvencirati i ti nalazi bi trebali biti gotovi u ponedjeljak, poručila je epidemiologinja Petrović.

Vezana vijest

IRB

Kontakti tih oboljelih osoba moraju ići u karantenu u trajanju od četrnaest dana i zadnji dan karantene trebaju se testirati.

Osobe za koje se pokazala visoka sumnja na omikron varijantu epidemiološki su povezani, međutim, izvor zaraze još se ne može jasno detektirati, te se moraju poduzeti detaljnija epidemiološka istraživanja kako bi utvrdili od kuda je došao taj novi soj virusa. 

Petrović je naglasila kako se radi se o hrvatskim građanima, koji nisu boravili u Južnoj Africi, a bili su na sastanku gdje je bilo i inozemnih gostiju. Znači, to su osobe koje su bile u Hrvatskoj, poručila je.

Istaknula je kako ovo nije nikakvo iznenađenje s obzirom na situaciju u svijetu, nego je to i očekivano. Petrović je ponovila kako se svi građani trebaju pridržavati propisanih epidemioloških mjera, te je pozvala na cijepljenje.

Poručila je kako nema mjesta panici, ali je pozvala na oprez.  

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!