Ostani doma
Koronavirus

U ponedjeljak ćemo znati za RH

RTL Danas, direktorica WHO za COVID o omikronu: 'Ima i blago i teško oboljelih. Prvi izvještaji odnosili su se na studente'

Bili smo u laboratoriju u kojem će se prvo doznati širi li se omikron i po Hrvatskoj, slagalica se polako popunjava

Nakon analize na Ruđeru, potvrđeno je, u Hrvatskoj je stigao novi mutirani soj koji ima karakteristike omikrona. Čeka se konačna potvrda je li njime zaraženo dvoje pacijenata. U laboratoriju u kojem će se prvo doznati širi li se omikron i po Hrvatskoj, bila je Zorana Čičak Kulić.

Ljiljana Žmak, voditeljica službe za mikrobiologiju HZJZ-a:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Dokazali smo već jutros da ovi virusi nemaju mutaciju koja je karakteristična za deltu  s obzirom da delta je ipak sto posto trenutno u Hrvatskoj. Potvrdili smo da imaju dvije mutacije koje su karakteristične za omikron, imamo visoku sumnju da će to i možda biti omikron i da ćemo to potvrditi u ponedjeljak. 

Sumnjive mutacije prvo su detektirali na Institutu Ruđer Bošković, a je li riječ o omikronu, treba potvrditi Zavod za javno zdravstvo. Riječ je o dvoje hrvatskih državljana. Epidemiolozi još tragaju za izvorom zaraze. 

Iako se o njemu još ne zna mnogo, novi soj virusa do sada je potvrđen u 38 zemalja. 

Marija Kerkhove, tehnička direktorica Svjetske zdravstvene organizacije za COVID-19:

"Imamo izvješća o ljudima zaraženima omikronom i težina bolesti varira, od blagog oblika, pa sve do težih. Početna izvješća o omikronu odnosila su se na grupu studenata, mlađih osoba, koje obično imaju blažu infekciju. Dakle, prva izvješća govore o blažim simptomima, ali prerano je za zaključak."

Čeka se odluka hoće li za novi soj biti potrebna novo cjepivo. Epidemiolozi do tada pozivaju na cijepljenje i booster dozu.

"Treba se cijepiti, ne treba čekati nikakvo novo cjepivo. Sada se treba cijepiti da se stvori imunost kakva se može stvoriti, svaki organizam je individualan, a svaka imunost koju možemo stvoriti pomaže da ako se zarazimo bolest bude blaža", kaže Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Na punktu za cijepljenje na Zagrebačkom velesajmu raste interes za treću dozu. 

"Dovela sam roditelje po treću dozu, cijepili su se u drugom mjesecu i evo da budemo da će biti zaštićeni", ispričala je Valentina Šiklošić iz Zagreba, a njena sugrađanka Tea Kelenc rekla je:

"Puno se priča na televiziji o tom novom soju iako se još ništa ne zna, a ja se hoću osigurati, imam djecu, muža, unuke i svi su cijepljeni."

Epidemiolozi poručuju da su cjepivo i osnovne epidemiološke mjere glavno sredstvo obrane i protiv novog soja virusa. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!