Ostani doma
Koronavirus

PRVE REAKCIJE

Iz HALMED-a za RTL objasnili zašto je analiza smrti mladića nakon cijepljenja trajala toliko: Birokracija, stručnjaci...

Iz HALMED-a za RTL objasnili zašto je analiza smrti mladića nakon cijepljenja trajala toliko: Birokracija, stručnjaci...
RTL

HALMED je istaknuo kako je uzročno-posljedična povezanost između primjene cjepiva i nastalih reakcija te smrtnog ishoda ocijenjena kao: vjerojatna

Nakon što je HALMED potvrdio kako je nakon primanja cjepiva AstraZeneca cjepiva, zbog istoga vjerojatno preminuo 33-godišnjak, za RTL je sve prokomentirala Željana Margan Koletić, mr.pharm., univ.mag.pharm., voditeljica Odsjeka za farmakovigilanciju i racionalnu farmakoterapiju HALMED-a. 

Kaže kako je iz nekoliko razloga čitavo ispitivanje slučaja trajalo čak devet mjeseci. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Sama ocjena zahtijevala je prikupljanje opsežne dokumentacije, nalaza, obdukcije, otpusnog pisma", kaže pa dodaje da su u slučaj, uz HALMED uključeni i HZJZ te vanjski stručnjaci iz područja hematologije, ali i oni iz KBC Rebro te Ministarstva zdravstva.

Vezana vijest

KBC Zagreb

"Jedan od razloga je i netipična klinička slika. U trenutku kada se dogodio taj slučaj na području RH nije postojalo znanje o nastanku tog stanja i sindroma nakon primjene vektorskih cjepiva, odnosno AstraZenece i Janseen. Kada se to saznalo ustanovilo se da postoji to stanje i mogle su se izdati određene preporuke. Dodatno, sam HALMED zatražio je mišljenje njemačkog instituta, koji je stručnjak na svom području, a kojeg je i sama EMA zatražila za mišljenje i koji je naposljetku ustvrdio da je u ovom slučaju uistinu bilo riječi o nastanku ovog simptoma", dodaje. 

Inače, 33-godišnjak je razvio sindromom tromboze s trombocitopenijom i to 12 dana nakon cijepljenja.  

Osim toga, jedan od razloga, kaže Margan Koletić i vrijeme je koje je bilo potrebno da se prikupe sva mišljenja te da javnost informiraju o tome. Podsjeća i kako je ovo prvi slučaj povezanosti cijepljenja sa smrtnim ishodom u Hrvatskoj. 

Što se tiče mogućih preostalih slučajeva govori da su zaprimili 43 prijave sumnji na smrtni ishod, od njih za 32 traje ocjena dok je isključena vjerojatnost za 11. Upitana o kojim cjepivima je konkretno riječ, kaže da su podjednako zastupljena.  

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!