Ostani doma
Koronavirus

JEDINI SLUČAJ

Što je sindrom od kojeg je preminuo 33-godišnjak cijepljen AstraZenecom? Iz HALMED-a objašnjavaju simptome, osvrću se i na cjepivo

Mladić je preminuo 12 dana nakon cijepljenja jer je dobio sindrom tromboze s trombocitopenijom

Željana Margan Koletić, voditeljica Odsjeka za farmakovigilanciju HALMED-a gostovala je u RTL-u Danas gdje je s Leonom Šiljeg razgovarala o jedinom smrtnom slučaju nakon cijepljenja zabilježenom u Hrvatskoj. 

Muškarac (33) nakon cijepljenja AstraZenecom dobio je sindrom tromboze s trombocitopenijom. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Margan Koletić pojašnjava o kakvom je sindromu riječ pa navodi kako se radi o takozvanom sindromu stanju. "Dolazi do razvoja krvnih ugrušaka u malim i velikim krvnim žilama na različitim dijelovima tijela,  ali i do pada broja trombocita s posljedičnim krvarenjem", navela je. 

Ističe i kako je na području EU zabilježeno 670 prijava sindroma i to na više od 85 milijuna primljenih vektorskih cjepiva. U Hrvatskoj je zabilježen samo ovaj jedan.

Vezana vijest

Željana Margan Koletić

Navodi i kako je u Hrvatskoj utrošeno 560 tisuća doza ovog cjepiva dok je u EU utrošeno 69 milijuna. Upitana treba li zaustaviti cijepljenje AstraZenecom odgovara: 

"Trebamo biti svjesni da iako postoji mala mogućnost nastanka ove pojave, a primjena AstraZenece i drugih cjepiva pokazuje višestruku korist u liječenju COVIDA-19". 

"Posljednji podaci pokazuju da oni koji su cijepljeni AstraZenecom i docijepljeni i boosterom imaju dugotrajnu zaštitu", dodaje. 

Vezana vijest

KBC Zagreb

Što se tiče drugih prijavljenih slučajeva, kakvih je 32, Margan Koletić navodi kako se prikuplja dokumentacija te kako je istraga u tijeku. Ipak, neke prijave neće se završiti jer nedostaje dokumentacija. 

Naposljetku, u tijeku je i ocjena proteinskog cjepiva, a u nadolazećem tjednu trebala bi biti poznato više informacija, sukladno i podaci o nuspojavama. 

Kaže i da vjeruje da će se ljudi i dalje odazivati na cijepljenje pa navodi da su to glavni alati u borbi protiv pandemije. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!