Ostani doma
Koronavirus

'nije održiva strategija'

Stručnjaci podijeljeni: Trebamo li se nastaviti boriti protiv pandemije boosterima ili trebaju biti rezervni plan?

Stručnjaci podijeljeni: Trebamo li se nastaviti boriti protiv pandemije boosterima ili trebaju biti rezervni plan?
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dužnosnik EMA-e izrazio je zabrinutost da strategija davanja boostera svaka četiri mjeseca predstavljala rizik od preopterećenja imunosnog sustava

Borba protiv pandemije COVID-a booster dozama postojećih cjepiva nije održiva strategija, upozorili su u utorak stručnjaci WHO-a, pozivajući da se razviju cjepiva koja će bolje sprječavati širenje zaraze.

"Strategija cijepljenja koja se temelji na više booster doza" prvih cjepiva "ima malo izgleda biti primjerena ili održiva", navodi se u priopćenju skupine stručnjaka koji su zaduženi za nadzor cjepiva protiv koronavirusa.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ti stručnjaci također smatraju da "su potrebna i da trebaju biti razvijena cjepiva protiv covida-19 koja imaju visok učinak na sprečavanje širenja zaraze i njezinu prevenciju, uz to što sprečavaju teške oblike bolesti i smrt".

Vezana vijest

Capak

Potrebno je više podataka o učinku nove varijante 

To će omogućiti da se ograniči utjecaj covida-19 u zdravstvenom smislu, ali i smanji "potreba za strogim epidemiološkim i društvenim mjerama širokog opsega".  

"U očekivanju takvih cjepiva, a u skladu s razvojem virusa SARS-CoV-2, trebat će možda prilagoditi sastav sadašnjih cjepiva protiv COVIDA-a, kako bi se osiguralo da i dalje pružaju razinu zaštite protiv zaraze i obolijevanja od varijanti virusa koju preporuča WHO", uključujući omikron, smatraju.

Sličnog je stajallišta i regulatorna agencija za lijekove Europske unije u utorak je izrazila sumnju u potrebu četvrte doze cjepiva protiv COVID-a je rekla da trenutno nema podataka koji podupiru ovaj pristup jer je potrebno više informacija o brzoširećoj varijanti omikron.

"Dok korištenje dodatnih boostera može biti dio rezrvnih planova, ponovljena  cijepljenja u kratkim intervalima ne bi predstavljala održivu dugoročnu strategiju", rekao je na brifingu za medije Marco Cavaleri, voditelj strategije cijepljenja Europske agencije za lijekove (EMA).

Dužnosnik EMA-e izrazio je zabrinutost da strategija davanja boostera svaka četiri mjeseca potencijalno predstavljala rizik od preopterećenja imunosnog sustava te da bi mogla dovesti do zamora stanovništva.

Cavaleri je također rekao da je potrebno više podataka o učinku nove varijante na cjepiva i bolje razumijevanje evolucije trenutnog vala kako bi se donijela odluka je li potrebno cjepivo posebno za omikron.

Vezana vijest

covid

"Važno je da postoji dobra rasprava glede izbora sastava cjepiva kako bismo se pobrinuli da imamo strategiju koja nije samo reaktivna i kako bismo pokušali doći do odgovarajućeg pristupa da bi se spriječila buduća varijanta", rekao je.

EMA je rekla da trenutno razgovara s proizvođačima cjepiva u slučaju da bude potrebno ažurirano cjepivo, no dodala je da bi se bilo kakva promjena toga tipa trebala koordinirati globalno.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!