Ostani doma
Koronavirus

kakva ideja beroša!

Na koronu bi trebali testirati i zubari, ginekolozi, pedijatri: 'Miješat će se osjetljivi i COVID sumnjivi pacijenti!'

Na koronu bi trebali testirati i zubari, ginekolozi, pedijatri: 'Miješat će se osjetljivi i COVID sumnjivi pacijenti!'
RTL

Kako bi se rasteretili punktovi za PCR, od danas s uputnicom možete provjeriti imate li koronu kod bilo koga. I što kad se miješaju onkološki i korona pacijenti!?

Imamo novi korona rekord, gotovo 10 tisuća zaraženih! U bolnicama je oko 1800 oboljelih, a umrlo je 27 ljudi.

Kako bi se rasteretili prenatrpani punktovi za PCR testiranje, od danas s uputnicom možete provjeriti imate li koronu i kod pedijatra, ginekologa, stomatologa i obiteljskog liječnika. Ali ne svih. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ali baš svi obiteljski liječnici bijesni su na ministra Beroša, a pacijenti zbunjeni. Kako prvog dana sve funkcionira provjerila je Željka Miša... Neki na zubarski stolac, a neki na brzi test za koronu - sve u sklopu iste ordinacije.

Glavna sestra u dentalnoj poliklinici Ivana Opačak: "Ja mislim da je to dosta naporno zato što zahtjeva puno osoblja i vremena i Trebate imati i prostoriju, dezificijenske, odjeću jednokratnu koja se mora bacati. Trebate imati u biti ljude."

U ovoj dentalnoj poliklinici takva praksa funkcionira već dulje vrijeme jer imaju uvjete za to. A da tako rade sada se očekuje i od liječnika u javnom zdravstvu. 

Dijana Mayer, epidemiologinja HZJZ-a: "Na brzi test, ako želite ići, javite se liječniku obiteljske medicine on će vas uputiti ili kod njega ili vam dati uputnicu da odete na punkt."

Ili kod nekog ginekologa, stomatologa ili pedijatra. Obiteljski liječnici su, poručuju, pred pucanjem, a sada još imaju novu obavezu.

Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije liječnika obiteljske medicine:

"Mi ne možemo prihvatiti da se u našim čekaonicama miješaju visoko suspektni pozitivni pacijenti sa svim ostalim pacijentima, kroničnim bolesnicima, onkološkim bolesnicima. Hoćemo li postati rasadnici zaraza? Sve što znamo je ono što smo svi jučer čuli iz medija."

Popis svih liječnika koji mogu obaviti brzi test nalazi se na stranicama HZZO-a, a i nije ga lako naći. A kada na 327 stranica i pronađete liječnika kojega želite ili vam je najbliži, ne znači da ga on može i provesti jer nema uvjete za to. 

Svi liječnici koje smo danas uspjeli nazvati u potrazi za brzim testom, rekli su da im nikakvi testovi nisu podijeljeni niti im je jasno kako bi to trebalo izgledati.

Mayer komentira: "To mi je teško za vjerovati jer nitko ih nije prisiljavao. Moguće da onaj tko nije zainteresiran moguće da ne zna to dozvoljavam, ali svi oni koji su se javili, stomatolozi, ginekolozi, opća medicina, pedijatri, oni itekako znaju."

Liječnici su se prijavljivali još u prosincu za brzo testiranje uglavnom javnih i državnih službenika bez potvrda. Sada bi trebali to raditi i svim ostalim građanima.

Cijeli prilog pogledajte ovdje:

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!