Ostani doma
Koronavirus

razvoj novih cjepiva

Imunolog tvrdi: 'Cijepljenje 4. i 5. booster dozom cjepiva protiv COVID-a je besmisleno'. Pojasnio je i zašto

Imunolog tvrdi: 'Cijepljenje 4. i 5. booster dozom cjepiva protiv COVID-a je besmisleno'. Pojasnio je i zašto
Damir Spehar/PIXSELL

I regulatorna agencija za lijekove Europske unije (EMA) je izrazila sumnju u potrebu četvrte doze cjepiva

Dok mnogi epidemiolozi i zdravstveni stručnjaci upozoravaju kako su potrebna dopunska cijepljenja u borbi protiv koronavirusa kako bi se smanjio teški tijek bolesti, imunolog i direktor njemačkog centra za istraživanje reumatizma u Berlinu prof. Andreas Radbruch smatra kako je to besmisleno.

"Četvrto cijepljenje istim cjepivom u istoj dozi imat će vrlo male učinke. Peto cijepljenje neće imati nikakvih učinaka, osim možda neželjenih nuspojava. Ne bi trebali primiti četvrtu i petu dozu cjepiva jer je to besmisleno", rekao je prof. Radbruch.

Hoćete li se zbog rapidnog širenja zaraze omikronom cijepiti 'booster' dozom?

Rezultati
  • Hoću, jer se tako mogu bolje zaštititi   42% (1569)
  • Ne, mislim da mi booster doza ne može pomoći   20% (756)
  • Nisam se cijepio/la niti s prve dvije   37% (1371)
Vrati se na glasanje

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U razgovoru za njemački RTL prof. Radbruch se poziva iskustva s četvrtim cjepivom koje ima Izrael.

"Možemo vidjeti kako nema nikakvog napretka s četvrtim cjepivom u Izraelu. Nakon trećeg cjepiva protiv koronavirusa u tijelu imamo velik broj antitijela tako da naše tijelo uopće ne reagira na četvrto cjepivo", rekao je prof. Radbruch, prenosi Fenix magazin.

Neki stručnjaci se s njime ne slažu. Prof. Georg-Christian Zinn podsjeća kako se npr. i protiv tetanusa i gripe ljudi svake godine uvijek iznova cijepe.

Vezana vijest

cjepivo

Podsjetimo, i regulatorna agencija za lijekove Europske unije (EMA) u utorak je izrazila sumnju u potrebu četvrte doze cjepiva protiv Covida-19. 

Borba protiv pandemije covida-19 booster dozama postojećih cjepiva nije održiva strategija, upozorili su u utorak stručnjaci WHO-a, pozivajući da se razviju cjepiva koja će bolje sprječavati širenje zaraze.

"Strategija cijepljenja koja se temelji na više booster doza" prvih cjepiva "ima malo izgleda biti primjerena ili održiva", navedeno je u priopćenju skupine stručnjaka koji su zaduženi za nadzor cjepiva protiv koronavirusa.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!