Ostani doma
Koronavirus / Hrvati u svijetu

HRVATI U SVIJETU U DOBA KORONE

Iz San Francisca se javila Hrvatica za RTL: 'Trump nas je sve ostavio na cjedilu'

Iz San Francisca se javila Hrvatica za RTL: 'Trump nas je sve ostavio na cjedilu'

"Covid-19 dominira - to je globalni događaj koji je stavio cijeli svijet na pauzu"

SAD dosad broji najveći broj preminulih od Covida-19; više je od čak milijun i tristo osamdeset tisuća zaraženih, a skoro osamdeset i dvije tisuće je preminulih.

U sklopu našeg serijala Hrvati u svijetu u doba korone, iz San Francisca nam se javila Hrvatica Branka Kršul koja je na pitanje: ''Kako danas izgleda život tamo?'' rekla da je sve "pusto, prazno, mirno, tiho, sunčano..."

Vezana vijest

edinburgh, korona, hrvati u svijetu

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najbolje, možda, da pogledamo i sami iz prve ruke kakvo je stanje (gradonačelnica London Breed): 


Gospođa Kršul nam je rekla kako je sve pusto zbog samog "lockdowna" koji traje - svima se, koji su u mogućnosti, savjetuje da rade od kuće. Ipak, mjere koje su na snazi nisu nimalo pogodne za ekonomiju.

Za svako zlo, neko dobro - kaže nam ova Hrvatica komentirajući da je "zrak čišći nego prije zbog smanjenog prometa i smanjene količine ugljikovog dioksida u atmosferi". Dodaje i kako su se jednom prilikom po ulicama New Yorka šetali jeleni i srne. "Priroda je definitivno oživjela, život je zdraviji, nije sve u novcu", dodaje.

Vezana vijest

New York korona hrvati

SAD je bio nespreman za pandemiju

Govori nam kako je sadašnja američka vlada u Washington DC-u bila potpuno nespremna za pandemiju. Obama je bio spreman za pandemiju i za vrijeme njegovog mandata osnovana je Administracija u interesu Globalne inicijative za zdravstvenu sigurnost za sve buduće pandemije - tada je povod za osnivanje bila ebola. Ta organizacija je bila vrlo efikasna u sukobu s ebolom. Trump je organizaciju ukinuo.

2015. Bill Gates je upozorio Trumpa o mogućoj pandemiji, noTrump je nezainteresiran za spašavanje života bolesnih kao i za posljedice širenja epidemije.

Nakon brojnih laži i totalne nesposobnosti poduzimanja mjera i pomoći američkim saveznim državama, one su postepeno počele shvaćati da su ostavljene na cjedilu i da si moraju same pomoći. Srećom, Kalifornija ima inteligentnog i progresivnog guvernera Gavina Newsoma koji je prvi poduzeo mjeru ostanka kod kuće radi sprečavanja širenja Covida-19.

Vezana vijest

Tokio hrvati u svijetu

(AP Images) 

U Kaliforniji je dozvoljeno kretanje od samog početka, dokle god se građani pridržavaju udaljenosti od dva metra socijalne distance. "Svima se preporuča fizička aktivnost, a odlazak u ljekarne i dućane obavlja se kao i prije", kazala nam je naša sugovornica. Većina liječničkih pregleda koji nisu hitni zasad su odgođeni, ali u slučaju nužde do doktora se može doći. Prve konzultacije se obavljaju telefonski.

Opuštanje mjera svaka država provodi za sebe 

Prema Guverneru Gavinu Newsomu, odluku o popuštanju mjera donosit će doktori i epidemiolozi. 

"Naravno, škole, fakulteti, kafići, restorani, svi sportski događaji, kazališta su zatvoreni. Navodno, 30 Američkih država je odlučilo otvoriti svoje poslovne objekte. Tako je, primjerice, Florida od samog početka zanemarivala pandemiju nazivajući je (kao i Trump) demokratskom izmišljotinom. Florida je prestala s mjerama i u samo 24 sata nakon otvaranja imala tiuću novih slučajeva korone. Sad je guverner Floride zabranio sve informacije o novim slučajevima i o broju umrlih. Tako će biti i svim državama koje su prerano otvorile svoje objekte", rekla nam je Branka.

Vezana vijest

hrvati u svijetu korona frankfurt

 Demokrati VS. Republikanci - kako tko rješava pandemiju?

Indikativno je da su guverneri koji pripadaju Demokratskoj stranci puno oprezniji i odgovorniji. Većina zemalja koje ignoriraju koronu i hrle u otvaranje škola i poslova imaju guvernere koji su Republikanci. "Vi budite sudac", kaže nam.

Vezana vijest

nizozemska alkmaar hrvati u svijetu

"Covid-19 dominira - to je globalni događaj koji je stavio cijeli svijet na pauzu", dodaje. Cijelom je čovječanstvu ovo jedan veliki test, a kako dalje i koje su promjene potrebne? Hoćemo li proći test? Vidjet ćemo", zaključuje Branka Kršul u razgovoru za RTL.hr.

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!