Ostani doma
Koronavirus / Hrvati u svijetu

Krizni stožer traži zaoštravanje

Susjedi na pragu novih mjera: 'Pokop patrijarha Irineja nije epidemiološki prihvatljiv, ali ga nitko ne može zabraniti'

Susjedi na pragu novih mjera: 'Pokop patrijarha Irineja nije epidemiološki prihvatljiv, ali ga nitko ne može zabraniti'
AP

Beograd je u petak s 2208 pozitivnih na koronavirus ponovno bio prvi na popisu gradova s najviše zaraženih

Član Kriznog stožera srbijanske vlade Predrag Kon izjavio je u petak da je medicinski dio stožera napisao prijedlog novih strožih epidemioloških mjera i dostavio ga predsjednici Vlade Ani Brnabić, a očekuje da će ih ona priopćiti u subotu.

Konferencija odgođena za subotu 

Kon je večeras za Radio-televiziju Srbije (RTS) istaknuo kako je sjednici Kriznog stožera bila takva situacija da je medicinski dio insistirao na tome da se ne može izaći sa sastanka bez rigoroznijih mjera.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zato smo nastavili sa radom i napisali prijedlog koji je dostavljen predsjednici Vlade, rekao je Kon za RTS, ne navopdeći o kakvim se mjerama radi osim da su "rigoroznije" od postojećih.

Vezana vijest

Cjepivo

Na pitanje šta će se desiti ako Vlada ne prihvati prijedlog, Kon je odgovorio kako je "teško moguće" da će se to dogoditi.

Tiskovna konferencija Kriznog stožera, najavljena danas za 15 sati, odložena je bez obrazloženja, uz najavu da će mjere biti objavljene u subotu.

'Rizičan je ispraćaj patrijarha Ireneja'

Beograd je u petak s 2208 pozitivnih na koronavirus ponovno bio prvi na popisu gradova s najviše zaraženih, u danu kad je Srbija zabilježila novi uzastopni rekord po broju umrlih i novoinficiranih i prijavila 30 smrtnih slučajeva i 6254 pozitivnih.

Kon je za RTS upozorio i da će ispraćaj patrijarha srpskog Irineja, koji je jutros umro u 91. godini od posljedica zaraze koronavirusom, biti rizičan. 

Vezana vijest

koronavirus

"Veliki je rizik ispraćaj i pokop partijarha Irineja. Moja je dužnost da to kažem - takav skup nije epidemiološki prihvatljiv, ali ga nitko ne može zabraniti", rekao je Kon i uputio apel svima koji će, unatoč upozorenjima, nazočiti sprovod poglavara SPC-a da koriste masku, vode računa o distanci i pokušaju izbjeći svaku mogućnost zaraze.

Poglavar SPC-a bit će pokopan u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu u nedjelju, a sveta liturgija počet će u devet sati.

Obolio početkom studenog

Dan ranije, u subotu, kovčeg će biti izložen na odru u katedralnoj beogradskoj crkvi Svetog arhangela Mihalila.

Patrijarh Irinej predvodio je 1. studenog u Podgorici liturgiju mitropolitu crnogorsko primorskom Amfilohoju, koji je koncem listopada preminuo od posljedica infekcije Covidom-19.

Četiri dana kasnije, 4. studenog, patrijarh Irinej primljen je na covid odjel Vojno-medicinskog centra "Karaburma" u Beogradu nakon što je pozitivno testiran na korona virus, a nakon što mu se stanje u četvrtak pogoršalo, preminuo je u petak ujutro.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!