Vijesti / Koronavirus

Stručnjaci odgovaraju

Koji su rizici kupovine i rukovanja s hranom usred pandemije?

Koji su rizici kupovine i rukovanja s hranom usred pandemije?
Shutterstock

Svakodnevne aktivnosti su u doba koronavirusa otežane, pa tako i oprskrba namirnicama

Pandemija koronavirusa je u svakodnevni život unijela veliku nesigurnost. Svi su u strahu od zaraze i pitaju se je li sigurno i dalje obavljati kupovinu namirnica, naručivati dostavu hrane te kako kupljenu hranu skladištiti?

Kako bi se lakše snašli u moru pitanje Ordinacija.hr je prikupila odgovore stručnjaka na najčešće postavljena pitanja o kupovini.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Odlazak u trgovinu je i dalje nužan jer mnoge namirnice koje svakodnevno konzumiramo ne mogu dugo stajati bez propadanja, pa je pitanje koliko je kupovina u današnjoj krizi sigurna? Važno je na umu imati mjere socijalnog distanciranja, a ukoliko ih imate, nosite rukavice i zaštitnu masku. U prodavaonicama se također nalaze sredstva za dezinfekciju ruku. Čim se vratite u dom, obavezno operite ruke.

Što se tiče dostave i naručivanja, namirnice nisu problematične, ali je riskantno dolaziti u kontakt sa dostavljačem. Ukoliko se nudi, iskoristite beskontaktnu dostavu.

Mnogi se također pitaju moramo li dezinficirati sve namirnice koje smo u dom donijeli iz trgovine?

"Na osnovu onoga što danas znamo, nije obavezno. Ono što on smatra obaveznim je pranje ruku nakon što ste dodirivali namirnice jer je to najsigurniji način sprečavanja širenja virusa", izjavio je Ben Chapman, liječnik i profesor za sigurnost hrane.

Zasad nema dokaza o širenju virusa putem površine svježih namirnica, no prema jednoj studiji postoji podatak da može živjeti na njima. Chapman naglašava da su šanse za kontakt s virus na ovaj način jako male.

Specijalist za hranu Amanda Deering poručuje da svježe namirnice treba prati ispod mlaza haadne vode te da prema izvješćima nema indikacije da se namirnice trebaju prati sapunom.

"Vidim puno uputa da se pere sapunom i vodom jer se tako peru i ruke no prema izvješćima to nije tako. Preporuka je korištenje četke za pranje povrća i voća koje imaju tvrđu površinu i to samo vodom. No, ne zaboravite dobro sapunom oprati tu četku nakon svakog korištenja", rekla je Deering i dodala kako bi "pripadnici rizičnih skupina trebali razmisliti o kupovini zapakiranog voća i povrća te povećati oprez".

Prema preporukama bi kuhanje na temperaturi od oko 65 stupnejva trebalo ubiti virus, ali za svaki slučaj je poželjno prethodno oprati namirnice.

Chapman je istaknuo kako zamrzavanje virusa nije najbolja metoda prevencije, obzirom da se virusi u laboratoriju zamrzavaju kako bi se očuvali, piše Ordinacija.hr.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!