Vijesti / Koronavirus

BITKA S EPIDEMIJOM

U Hrvatskoj 442 zaražena i prva potvrđena smrt od koronavirusa: Izliječeno je 22 bolesnika

U Hrvatskoj 442 zaražena i prva potvrđena smrt od koronavirusa: Izliječeno je 22 bolesnika
Borna Filic/PIXSELL

Potvrđeno je da je osoba preminula u Istri prva žrtva koronavirusa. Dobra je vijest da su 22 osobe izliječene

U Hrvatskoj je od jutros 24 novopotvrđenih bolesnika od koronavirusa, ukupno 442 zaraženih. Na respiratoru je 10 deset osoba - sedam u Zagrebu, dvije u Osijeku i jedna u Rijeci, a prosječna dob bolesnika na respiratoru je 61 godina.

Nažalost, potvrđeno je i da je osoba iz Istre ipak preminula od virusa, ali i da se jednoj od osoba na respiratoru stanje pogoršalo.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kaže da se ne povećava broj nego da se od subote, kada je bio porast, držimo ispod te brojke što je nada da će krivulja bolesti biti više položena nego uspravna. Izliječenih osoba je 22.

"U samoizolaciji je 20.000 građana, više od 2000 kontakata se intenzivno prati, a 150 osoba je u karanteni", naglasio je Capak.

Na upit primjenjuju li kombinaciju lijekova sa sumamedom, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić kazala je da za sada ne.

"Nema potrebe da se ide iracionalno sa sumamedom. On ne može djelovati na virus, ali može djelovati na imunološki sustav tako da smiruje upalu. Tu treba biti pametan i ne treba istrčavati s tim lijekom. Istraživanja pokazuju da virus u nekoliko prvih dana utišava naš imunološki sustav. Kada bismo išli davati sumamed morali bismo imati studiju da bismo vidjeli da on ne može naštetiti", navodi Markotić.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!