Vijesti / Koronavirus

Tek smo na početku

Prošlo je mjesec dana od pojave koronavirusa u Hrvatskoj. Koliko ćemo još izdržati?

Kada se 25. veljače pojavila vijest da je koronavirus stigao u Hrvatsku, nitko nije mogao ni zamisliti kako će život izgledati danas

Iako se mnogima čini da situacija s koronavirusom traje puno dulje, od njegove pojave u Hrvatskoj prošlo je točno mjesec dana.

Kako se virus ponašao od pojave nultog pacijenta i koliko se drastično život u Hrvatskoj promijenio?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kada se 25. veljače pojavila vijest da je koronavirus stigao u Hrvatsku, nitko nije mogao ni zamisliti kako će život izgledati danas. Bez odlaska na posao, škola i vrtića, bez druženja na ulici, putovanja iz grada u grad ili u drugu zemlju.

"Imamo prvoga pacijenta kojem je potvrđen koronavirus koji se nalazi u Zagrebu", izjavio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Nulti slučaj uvezen je iz Milana s utakmice Lige prvaka.

"NIje me strah, zašto bi bilo? To je gripa malo jača i to je to", rekao je Ivan iz Zagreba.

Kada su se počeli pojavljivati prvi zaraženi, znalo se sve o njima, a brojke svakog novog pacijenta iščekivale su se sa strepnjom.  

"Imamo novu situaciju budući da je potvrđen drugi slučaj, brat od prvog slučaja", rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Braća blizanci su ujedno i prvi pacijenti u Hrvatskoj koji su ozdravili. Stožer je tada tek kretao s radom. Krenuli su svakoga dana po dva puta izvještavati javnost, ni sami vjerojatno svjesni što nas čeka.

"Ovo nije bolest koja predstavlja znatnu ugrozu, ovo je bolest koja je na nivou obične gripe", poručio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Testirali su se samo bliski kontakti zaraženih. Kritične zone bila su Kina i Sjeverna Italija, danas je to cijeli svijet.

Od prvog oboljelog tek nakon 23 dana brojka je premašila 100. Drastičniji rast dogodio se tek 19. ožujka kada se u samo dva dana brojka udvostručila. Danas ih, mjesec dana nakon, im 442.

"Nitko od nas nije mogao pred nekoliko tjedana ni promišljati gdje ćemo biti", rekao je Beroš.

I dok u zemljama poput Italije i Španjolske brojka nekontrolirano raste na dnevnoj bazi, u Hrvatskoj se ona udvostručuje u prosjeku svaka 4 dana. Ako se nastavi istim tempom, 1. travnja mogli bi imati preko 2,000 oboljelih, a 15. travnja desetke tisuća. No to je samo matematika, realni život je nešto drugo pa ako bude discipline, brojke ne moraju značiti ništa.

"Ne gledamo neki film nego živimo u stvarnosti u kojoj će biti povećan broj slučajeva ako bude neodgovornog ponašanja. Jutros sam iz auta opet vidjela naše građane starije životne dobi kako idu oko placa, ljude koji se okupljaju čujem da se sjedi u grupama na terasama koje ne rade i nosi se svoje piće, sjedi se tamo. Ako želimo korona party imat ćemo ga", poručila je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević.

U svemu ovome, Zagrepčanima i ovako potresenima koronavirusom, dogodio se potres.

A njegov stvaran učinak na koronu vidjet će se tek za nekoliko tjedana, dok se pojave simptomi onima koji su se potencijalno zarazili u skupinama koje su tada izišle van.

"Ako se uspijemo održati još tri tjedna još da ne bude rapidni rast onda mislim da smo na dobrom putu", rekla je Markotić.

U ovih mjesec dana promijenio se i način komunikacije. Pressice Stožera civilne zaštite s desetak stručnjaka i isto toliko mikrofona medijskih kuća koji su sve pratili u toplome i u udobnim stolcima i bez međusobnog razmaka, zbog sigurnosti se sveo se na garažu, jednog snimatelja javne televizije iza staklene pregrade i nekolicinu novinara koji žele postaviti pitanje.

"Apeliram i na vas, i vas može bit manje jutros ovdje", poručio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Gotovo da više nema ni izjave bez maske na licu ili tzv. pecaljke umjesto mikrofona. I medijski djelatnici snalaze se i rade onako kako nikada prije nisu radili.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!