Ostani doma
Vijesti / Koronavirus

ZABRINUTOST SVE VEĆA

Vlasnik tri fitness centra: 'Ako propadnemo mi poduzetnici, od čega država misli živjeti?'

Vlasnik tri fitness centra: 'Ako propadnemo mi poduzetnici, od čega država misli živjeti?'
Pixsell

I radnici koji ionako rade za premale plaće su u strahu te tvrde da je budućnost neizvjesna svima.

Dok svjesnost o težini ekonomskih posljedica raste, sve više poduzetnika izrazito je nezadovoljno najavljenim mjerama Vlade za spas gospodarstva za koje drže da su sramotno loše.

Inicijativa koja okuplja više od 60.000 poduzetnika, obrtnika i slobodnih zanimanja traži i smjenu ministra gospodarstva Darka Horvata kojeg drže nedovoljno kompetetnim za rješavanje velike krize. Traže bolje mjere kako ne bi došlo do urušavanja gospodarstva te, po njihovoj procjeni, gubitka čak 300.000 radnih mjesta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Orlando Lopac je vlasnik tri fitness centra koji su zbog korona krize zatvoreni. Prihodi na nuli, radnici u neizvjesnosti. Rezervi nema jer je ulagao u biznis. Ako država sada ne reagira bolje, kaže, svi smo gotovi i spasa nema.

"Ako nas 100 , 200 ili 300 tisuća završi bez posla, a svi imamo iste probleme, svatko u svojim mikrosredinama... Od čega će država onda živjeti? Uzimat će nove zajmove? To je jedan kotačić koji staje. Možda mi sada prvi stajemo, ali za šest mjeseci staje sve", govori Lapac.
 
No već sada sve zlokobno stoji. Trgovački centri, radni dan, rano popodne. Pustoš. Znakovi da je posao zatvoren i zatišje kakvo Hrvatska nije doživjela niti u Domovinskom ratu kada je dio gospodarstva ipak bio aktivan. Nitko više nije siguran kako će ovo sve završiti.
 
"Nalazimo se u jednom od najvećih trgovačkih centara u Hrvatskoj i, evo, ovdje je netko napisao "Vraćam se odmah", ali nažalost ovo će malo više potrajati. To je samo jedna od 175 zatvorenih trgovina u ovom centru, a samo pet ih radi. I zakupci i vlasnik centra kažu da imaju isti problem te da će zbog nedovoljnih mjera za dve mjeseca biti totalno gotovi", govori naš reporter Boris Mišević.

Radnici koji ionako rade za premale plaće su u strahu i tvrde da je budućnost neizvjesna svima. A njima pogotovo.

"Mi koji radimo još kako tako ali ima punooo koji su s pravom zabrinuti", tvrdi zaštitar Goran Ivanković.

Inicijativa Glas poduzetnika od Vlade traži otpis, a ne odgodu poreza. Žele oslobađanje poreza na dobit, doprinose i prirez te oslobađanje komunalne naknade, gradskog najma i lokalnih nameta. neki građani smatraju da su ono što Vlada trenutno nudi nije dovoljno.
 
Hoće li se ova kriza pamtiti po katastrofalnim ili pak po donekle izdrživim posljedicama, to je čini se sad, presudno pitanje...

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!