Vijesti / Koronavirus

'FRAN MIHALJEVIĆ'

Infektivna klinika - središte za liječenje najtežih slučajeva koronavirusa: 'Nema mjesta panici, ali odgovornosti - apsolutno da'

Infektivna klinika - središte za liječenje najtežih slučajeva koronavirusa: 'Nema mjesta panici, ali odgovornosti - apsolutno da'
PIXSELL

To je odluka o posebnoj sigurnosnoj mjeri

Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je da zagrebačka Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" postaje središte za liječenje najtežih slučajeva oboljelih od koronavirusa, uključujući i djecu.

VEZANE VIJESTI

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''To je odluka o posebnoj sigurnosnoj mjeri prema kojoj Klinika 'Dr. Fran Mihaljević' postaje središte za liječenje najtežih bolesnika, uključujući i djecu, od bolesti COVID-19”, rekao je Beroš na sjednici Vlade iznoseći informacije o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezano uz epidemiju koronavirusa koja je u Hrvatskoj  prisutna 31 dan.

Ponovio je da je u Hrvatskoj dosad testirano 3958 osoba, od kojih je 481 bila pozitivna. "Postotak pozitivnih je 12 posto. Uzlazna krivulja rasta nije previše strma, ne ukazuje na eksponencijalni rast, no i to nam se može dogoditi“, kazao je Beroš, pokazujući graf. Ocijenio je da je porast broja oboljelih očekivan, no i da se može zaključiti da je zdravstveni sustav adekvatno reagirao na epidemiju.

Istaknuo je i da se s vremenskim protokom povećava broj testiranja u Hrvatskoj, jer su otvorena i dodatna mjesta za testiranje u drugim gradovima, osim u Zagrebu.

Hrvatska u odnosu na neke druge zemlje ima iznimno mali broj oboljelih

Osvrnuo se i na najnovije podatke na globalnoj razini po kojima su potvrđena 471.794 oboljela, od kojih 21.297 sa smrtnim ishodom, te pokazao grafičku usporedbu broja zaraženih  u Hrvatskoj, Italiji, Njemačkoj i Francuskoj, u relativnom odnosu na 100.000 stanovnika. Hrvatska u odnosu na te zemlje ima "iznimno mali broj oboljelih", istaknuo je.

Beroš je nabrojio i sve aktivnosti poduzete proteklih dana kako bi se Hrvatska što spremnije oduprla epidemiji - uspostavljanje respiratornog centra u Dubravi, kao i proširivanje kapaciteta sustava postavljenjem kreveta u zagrebačku Arenu i podizanje šatora Hrvatske vojske u Dubravi.

Izvijestio je i o posljedicama potresa na zdravstveni sustav, naglasivši da su mjere prevencije širenja koronavirusa brižno i pažjivo provođene.

U ponedjeljak, 24. ožujka, održana je videokonferencija Europske komisije na temu epidemije COVID-19. Beroš je rekao da je Hrvatska na toj konferenciji izvijestila o potresu koji je zahvatio područje Zagreba i okolice te istaknula potrebu za boljom dostupnošću lijekova koji se u ovom trenutku koriste za liječenje te bolesti.

Što se tiče stanja i količine zaštitne opreme i lažnih vijesti koje uznemiruju javnost, Beroš je poručio da se stalno radi na nabavi dostatnih količina medicinske opreme.  "Nema mjesta panici, ali odgovornosti - apsolutno da", istaknuo je.

VEZANE VIJESTI

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!