Ostani doma
Vijesti / Koronavirus

covid-19

Beroš: 'Preminula bolesnica u Puli, imamo 49 novih slučajeva zaraze koronavirusom'

Epidemiološka slika je i dalje zadovoljavajuća i optimistična, poručio je ministar

Nacionalni stožer u subotu je objavio da je u Hrvatskoj 49 novih slučajeva koronavirusa, jedna bolesnica u Puli je preminula.

''Većina od novih bolesnika dolaze iz mikrolokacije, gdje smo uveli posebne mjere pa očekujemo da zaraza neće ići tako brzo dalje. Preminulih je četvero, noćas je preminula 92-godišnja pacijentica u Puli, na respiratoru je 19, a oporavljenih je 45., Epidemiološka slika je i dalje zadovoljavajuća i optimistična. To nam je potrebno da zajeno prebrodimo ovu ugrozu'', rekao je ministar Vili Beroš.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Navedeno ukazuje da je epidemiološka slika u Hrvatskoj i dalje zadovoljavajuća i optimistična. Optimizam, solidarnost i vjera su potrebni da bi zajedno prebrodili ovu svjetsku ugrozu", rekao je ministar Beroš zahvalivši se svima koji akitvno doprinose tim nastojanjima.

''Dobro je što smo zatvorili Murter, nastavno na osam slučajeva otprije, imamo sedam novih pozitivnih'', rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Krunoslav Capak komentirao je onečišćenje zraka jučer u Zagrebu.

"Mislim da bih trebao dati jednu širu informaciju o onečišćenju zraka koje se jučer pojavilo, to su sitne čestice prašine koje ulaze u plaća i aveole i mogu ući u krvotok. Izazivaju akutne i kronične repiratorne probleme. Dokazano je da uzrokuju kardiovarskularne probleme. Radi se o prekograničnom onečišćenju. Jučerašnja situacija bila je kritična, danas je bolja. Ne preporučujem nikome da ide van dok te čestice ne budu odnesene dalje na zapad", kazao je ravnatelj HZJZ-a.

"Borbu s virusom možemo samo zajednički dobiti. Cijeli dan smo bili u kontaktima sa stžerima na lokalnoj razini. Trenutno ne planiramo nove mjere. Kao i dosad ćemo promišljati o situaciji. Naše mjere su striktne i one daju rezultate, ali njihov uspjeh ovisi o tome kako se provode, to je zadaća svakog građanina. Ako budemo dosljedni u provođenju svih mjera, bit ćemo u stanju kontrolirati da taj rast bude linearan. Moramo shvatiti da je ovo borba svakog od nas", kazao je ministar Davor Božinović.

Na upit ima li potvrde o koronavirusu u zatvoru Bilice, Božinović je kazao da se u zatvorima strikto provode epidemiološke mjere.

"Ono što znam od ministra Bošnjakovića, u zatvorima se provode epidemiološke mjere. Bilo je sumnje na jedan slučaj, koji se na testiranju pokazao negativan. U ovom trenutku u sustavu ima oko 3500 ljudi, ali nema informacija da je zabilježen virus", dodao je.

''Klinika Fran Mihaljević je proglašena institucijom koja vodi računa o oboljelima. Broj bolesnika na respiratoru je 19, od toga je 9 u Fran Mihaljević. Ima 30 slobodnih respiratornih mjesta. Kapaciteti se polako približavaju kraju, a zato je već spremna i KB Dubrava za prihvat bolesnika. Formirali smo sekundarni centar u Areni. Pripremili smo sustav za ovu ugrozu. U zdravstvenom sustavu imamo 14.500 kreveta", rekao je Beroš.

Alemka Markotić pohvalila je sve djelatnike Infektivne klinike koji danonoćno rade, specijaliste i specijalizante.

"Oko 200 sestara danonoćno bdiju uz krevet bolesnika, pomažu liječnicima. Ne smijemo zaboraviti ni ostale službe - kuharice, tehnička služba, radiolozi, tim na laboratorijskoj dijagnostici koji radi 24 sata cijeli tjedan. Moram se zahvaliti i administrativnoj službi, kao i svim donatorima koji pomažu radu Klinike. To je primjer kako samo zajedno možemo držati situaciju pod kontrolom."

"Imamo 10 osoba na respiratoru, jedna je kritično. Nadamo se da ćemo imati sretnu vijest da netko ne bude trebao imati respirator. Imamo dio pacijenata kod kuće. Jasno je da bolesnici s lakšim oblikom bolesti, ako to mogu osigurati, mogu ostati kod kuće da ne opterećuju zdravstveni sustav. Za one koji ne mogu osigurati izolaciju, a blažeg su oblika, oni su u bolnicama", dodala je Markotić.

Ministar Beroš je dodao da bi sustav mogao primiti baš sve zaražene, ali to ne radi jer treba ostaviti dio kapaciteta za neometano pružanje i ostale zdravstvene zaštite.

''Prosječno trajanje inkubacije ove bolesti je 5-6 dana i sad je toliko prošlo od potresa i moguće je da su novi slučajevi u Zagrebu povezani s tim. Ipak, najduža inkubacija je 14 dana pa ćemo tek onda vidjeti koliko je novih zaraženih zbog situacije s potresom '', dodao je Capak.

''Gradska tržnica i ono što sam vidio ispred nekih trgovačkih centara budi nadu da su ljudi shvatili naše upute o fizičkoj distanci. Ovo je borba s virusom koji je nevidljiv i možemo misliti da nam ništa ne prijeti, a iz podataka vidimo da ipak prijeti i to globalno. Dok se ne napravi lijek ili dok ne steknemo imunitet jedini način borbe je da ostanemo doma i spriječimo širenje virusa na taj način. Izdat ćemo aplikaciju za izdavanje mjera za dopuštanje mjera za napuštanje mjesta prebivališta. Još ne znamo koje će biti posljedice potresa i ponašanja koje smo onda primijetili s ljudima koji su pričali u skupinama i odlazili iz Zagreba'', rekao je ministar Božinović.

Ponovio je da se nove mjere zasad ne uvode te apelirao na sve koji to mogu da ostanu kod kuće. 

 

Reci što misliš!