Ostani doma
Vijesti / Koronavirus

EPIDEMIJA U HRVATSKOJ

Od koronavirusa preminula i peta osoba u Hrvatskoj! 'Manje novozaraženih nego posljednjih dana'

Od koronavirusa preminula i peta osoba u Hrvatskoj! 'Manje novozaraženih nego posljednjih dana'
Goran Stanzl/PIXSELL

Stožer civilne zaštite objavljuje nove podatke o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj.

Stožer civilne zaštite objavio je nove podatke o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj.

 

"Umrlih je 5, preminuo je bolesnik srednje životne dobi u Klinici "Dr. Fran Mihaljević". Imao je hipertenziju, odnosno visoki tlak", rekao je na početku konferencije ministar zdravstva Vili Beroš. Imamo 49 oporavljenih bolesnika, četiri više u odnosu na jutrošnje brojke. 

"Lijepo je danas vrijeme i normalno da svi želimo van. No, dolazi najkritičnije razdoblje epidemije. Ostavite svi skupa doma", kazao je Beroš. 

Ravnateljica Klinike "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić kazala je da je peta žrtva imala povišen krvni tlak. "To je među rizičnijim kroničnim bolesnima za ovu novu infekciju", kazala je Markotić i dodala da su oni koji imaju kronične bolesti u riziku od infekcije i da se oni moraju jako čuvati. Otkrila je i da od jutros nitko nije stavljen na respirator.

"Sve je više starijih osoba koje su s težim oblikom i kroničnih bolesnika. Ti ljudi se moraju čuvati", kazala je Markotić. 

"Imamo 20.070 osoba koje su u samoizolaciji", otkrio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak te dodao da je 3135 kontakata zaraženih. 542 zdravstvena djelatnika su u samoizolaciji.

Ministar Beroš kazao je koliko respiratora ima po regijama u Hrvatskoj: u regiji Zagreb 240, u riječkoj regiji 55, u splitskoj regiji 112, a u regiji Osijek 55 respiratora. To su stacionarni respiratori, a imamo još oko 300 transportnih respiratora. "Došla su četiri naručena, a sljedeći tjedan dolazi ih još pet. Priključeni smo javnoj nabavi EK s brojem od 165 respiratora, ali se ne zna kada će biti na raspolaganju", kazao je Beroš i dodao da bi broj respiratora trebao premašiti naše potrebe, ali Vlada ih ipak pokušava nabaviti još. 

"Najvažnije je da ostankom kod kuće uzrokujemo da nam krivulja bude što linearnija i da dolazi što manje bolesnika", kazao je Beroš i dodao da očekuju da adekvatno odgovore na sve izazove. 

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da je policija prikupila 3290 dojava o 860 slučajeva utvrđene samoizolacije. "Ti građani će odgovarati, odnosno platiti kazne", kazao je Božinović. "Zahvaljujem građanima jer ih se većina ponaša u skladu s uputama. Na tržnicama je stanje dobro, nemamo dojava da se krše mjere i čini se da je to bila dobro odvagana mjera. No, ulazimo u kritično važno razdoblje u sljedećih nekoliko tjedana i moramo izdržati u ovom režimu da bismo se sačuvali za sutra. I zato moramo ostati doma", kazao je Božinović.  

Reci što misliš!