Ostani doma
Vijesti / Koronavirus

ITALIJA - VIŠE OD 10.000 MRTVIH

SAD postavio nove neslavne rekorde: Najviše zaraženih i umrlih od koronavirusa u jednom danu

SAD postavio nove neslavne rekorde: Najviše zaraženih i umrlih od koronavirusa u jednom danu
AP Images

SAD je u zadnja 24 sata imao 453 umrlih od Covida-19, što je novi rekord nakon kojega se ukupan broj mrtvih u toj zemlji od početka pandemije penje na 1891.

U širenju pandemije koronavirusa u Sjedinjenim Državama, zemlji s najvećim brojem službeno prijavljenih slučajeva zaraze u svijetu, postignuti su u subotu novi rekordi, pokazuje statistika Sveučilišta Johnsa Hopkinsa.

SAD je u zadnja 24 sata imao 453 umrlih od Covida-19, što je novi rekord nakon kojega se ukupan broj mrtvih u toj zemlji od početka pandemije penje na 1891.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

To je manje nego u Italiji (10.023), Španjolskoj (5812), Kini (3299) i u Francuskoj (2317), pokazuje ta statistika. No SAD od četvrtka ima najveći broj službeno potvrđenih zaraženih u svijetu.

VEZANI ČLANCI

Najviše novooboljelih u jednom danu

Sveučilište Johns Hopkins je subotu je u 19.55 sati po srednjoeuropskom vremenu izvijestilo o 115.547 zaraženih i 21.309 novooboljelih u jednom danu (+23 posto), što je također najviše dosad.

U Saveznoj državi New Yorku, žarištu pandemije u SAD-u, stanje je najteže, s više od 50.000 zaraženih. Predsjednik Donald Trump rekao je u subotu da razmišlja o uvođenju karantene u toj saveznoj državi. 

Italija premašila broj od 10.000 umrlih

Italija, najteže stradala europska zemlja u pandemiji Covida-19, premašila je u subotu broj od 10.000 umrlih, što je gotovo trećina svih žrtava koronavirusa u svijetu koji izdvaja astronomske svote u pokušaju da barem ublaži gospodarsku katastrofu.

Istodobno u Kini, u Wuhanu, ishodištu epidemije, polako se ukida mjera opće karantene. Budući da ne postoji cjepivo ni dokazani lijek za bolest Covid-19, više od tri milijarde ljudi u svijetu još je u prisilnoj ili u dobrovoljnoj izolaciji. 

Pandemija je pokosila gotovo 30.000 ljudi, od kojih više od 20.000 u Europi, najteže stradalom kontinentu. Italija koja ima 10.023 umrlih (+889 u posljednja 24 sata) i Španjolska s 5690 umrlih (+832) najgore su prošle jer te dvije zemlje bilježe gotovo tri četvrtine svih umrlih u Europi.

U Španjolskoj je premijer Pedro Sanchez naredio da se na dva tjedna prekine svaka gospodarska djelatnost koja nije "od životne važnosti".

Zaraza se u Italiji, unatoč svemu, i dalje lagano usporava. "U svim hitnim službama bilježi se smanjenje (prijma pacijenata), u nekima manje, u nekima više", rekao je Giulio Gallera, zadužen za zdravstvo u Lombardiji, talijanskoj pokrajini na sjeveru, u kojoj je stanje najteže. 

U Velikoj Britaniji, u kojoj su zaraženi princ Charles, nasljednik krune, i premijer Boris Johnson, umrlo je više od 1000 ljudi, a samo u jednom danu bilo je još 260 mrtvih, pokazuju službeni podatci objavljeni u subotu.

U Turskoj je sada više od sto umrlih.

Drugi kontinenti

Wuhan, u Kini, odakle se epidemija počela širiti u prosincu 2019., polako se otvara u subotu nakon više od dva mjeseca gotovo potpune izolacije. Tako je u stanicu stigao prvi putnički vlak otkako je na snagu stupila opća karantena. Na drugim kontinentima najgore se tek očekuje.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava da je nedostatak zaštitne opreme za medicinsko osoblje "neposredna prijetnja" u suzbijanju pandemije.

Rusija, posljednja velesila koja još nije uvela nikakve mjere ograničenog kretanja, objavila je u subotu da od ponedjeljka zatvara granice. U subotu je već zatvorila restorane i većinu trgovina prije nego što je proglasila neradni tjedan.

U siromašnijim zemljama, napose u Africi južno od Sahare, u kojima ograničenje kretanja otežava preživljavanje stanovnika koji nerijetko žive od danas do sutra, s izolacijom se nije lako pomiriti.

Astronomske svote

Suočena s drugom katastrofom, gospodarskom kao posljedicom pandemije, međunarodna zajednica pokušava mobilizirati astronomske svote. 

Osim 2000 milijarde dolara koje je najavio američki predsjednik, zemlje članice skupine vodećih gospodarstava (G20) obećale su ovaj tjedan da će ubrizgati 5000 milijarda dolara kako bi održale svjetsko gospodarstvo.

Europska unija odgodila je za dva tjedna uvođenje "snažnih mjera protiv koronavirusa" čime je šokirala Italiju i Španjolsku. 

"Nećemo ovu krizu prevladati bez snažne europske solidarnosti i na sanitarnoj i na proračunskoj razini", upozorio je francuski predsjednik Emmanuel Macron pozivajući da se pomoć odobri cijeloj Europskoj uniji, čemu se potpuno protivi Njemačka.

Reci što misliš!