Ostani doma
Vijesti / Koronavirus

BORBA PROTIV COVIDA-19

Važne mjere prevencije: Izdane upute što trebate napraviti kad ulazite u stan ili kuću

Važne mjere prevencije: Izdane upute što trebate napraviti kad ulazite u stan ili kuću
AP Images

Na službenim vladinim stranicama koronavirus.hr i na pratećim društvenim mrežama možete naći provjerene informacije

Posljednjih dana kružile su navodne preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) za samoizolaciju i prevenciju. Puno je toga netočno navedeno, upozorili su iz Ravnateljstva civilne zaštite pa su stoga sabrali na jednom mjestu i podsjetili na sve preporuke, točne i precizne.

VEZANE VIJESTI

Po povratku izvana najprije treba skinuti i maknuti obuću te potom temeljito oprati ruke.
Opće mjere prevencije uključuju:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Čestu higijenu ruku sredstvima koja sadrže 70 posto alkohola: protrljajte ruke ako vam ruke nisu vidno prljave ili operite sapunom i vodom ako su ruke prljave i to u trajanju od 20-ak sekundi.

Izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta.

Čuvanje higijene zraka unutarnjeg prostora čestim provjetravanjem prostora te kašljanjem ili kihanjem u savinuti lakat ili papirnatu maramicu te odmah potom bacite papirnatu maramicu u kantu za otpatke koja ima poklopac.

Nošenje medicinske maske ili prekrivanje nosa i usta papirnatom maramicom obvezno je za one koji imaju respiratorne simptome.

Nakon uklanjanja maske s lica obvezno je provesti higijenu ruku, a masku odložiti u kantu za otpatke s poklopcem, isto vrijedi i za papirnatu maramicu.

Održavanje distance u društvenom kontaktu između osoba najmanje jedan metar ukoliko osoba ima neki od respiratornih simptoma.

Informirajte se o lokalnoj epidemijskoj situaciji, ali pratite provjerene izvore informiranja poput internetskih stranica Vlade RH, Ministarstva zdravstva ili Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Preporuke za kućanstva i zatvorene prostore tijekom epidemije COVID-19

Ostanite kod kuće i javite se telefonom nadležnom liječniku obiteljske medicine ili u tzv. COVID-19 dežurnu ambulantu ako razvijete simptome poput povišene tjelesne temperature, kašlja ili kratkog daha.

Izbjegavajte druge bolesne osobe.

U svim zatvorenim prostorima, ograničite kontakt s ostalima koliko god je moguće (održavajte udaljenost od dva metra u zatvorenim prostorima).

Nastavite primjenjivati sve preporučene mjere prevencije.

Ako ste zaposleni i radite te skrbite za nekog od ukućana, primjenjujte sve mjere opreza i pratite vlastito zdravstveno stanje.

Ne dijelite predmete s drugima i ukućanima.

Izdvojite sobu u svom domu u koju ćete moći odvojiti bolesne ukućane od ostalih.

Ako obolite, ostanite u kontaktu s drugima putem e-pošte, društvenih mreža ili telefona.

Preporučuje se održavati higijenu stambenog/zatvorenog prostora tako da se povremeno prebrišu površine koje se često dotiču rukama sa sredstvom za dezinfekciju površina kakvo i inače koristite u kućanstvu.

Redovito prozračite prostor u kojem boravite.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!