Ostani doma
Vijesti / Koronavirus

pandemija

Vodeći proizvođač zaštitnih rukavica upozorava: Moglo doći do nestašice zbog ogromne potražnje

Vodeći proizvođač zaštitnih rukavica upozorava: Moglo doći do nestašice zbog ogromne potražnje
Shutterstock

Ubrzano pokušavaju zaposliti još tisuću radnika kako bi držali korak s potražnjom

Malezijska tvrtka Top Glove upozorila je u nedjelju da bi moglo doći do nestašice zaštitnih rukavica zbog eksplozije potražnje iz Europe i SAD-a na valu panike potaknute širenjem koronavirusa.

Potražnja nadmašuje proizvodnju

Top Glove proizvela je gotovo petinu zaštitnih rukavica koje se trenutno koriste u svijetu, a danas je upozorila da potražnja nadmašuje njezine proizvodne kapacitete.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako bi se nosila s poplavom narudžbi, kompanija je produljila rokove isporuke, kazao je u petak u razgovoru za Reuters izvršni predsjedatelj upravnog odbora Lim Wee Chai. Rok isporuke pomaknut je s 30 na 150 dana. 

U proteklih nekoliko tjedana broj narudžbi, uglavnom iz Europe i SAD-a, bio je gotovo dvostruko veći od proizvodnih kapaciteta, naveo je Lim. Top Glove može dnevno proizvesti 200 milijuna rukavica od prirodne i sintetičke gume.

"Neki klijenti naručuju iz panike; obično naručuju 10 kontejnera mjesečno a sada su odjednom povećali narudžbe na 20 kontejnera", objasnio je čelnik malezijske tvrtke.

"Definitivno vlada nestašica. Klijenti naručuju dvostruko više (rukavica), mi možemo povećati isporuku samo 20 posto, što znači da se ne može pokriti oko 50 do 80 posto potražnje", procjenjuje.

Priljev narudžbi

Neuobičajena navala na rukavice mogla bi potrajati još tri mjeseca, iako se očekuje da će priljev narudžbi ostati snažan i do devet mjeseci unatoč naznakama slabljenja potražnje u Aziji, procjenjuje Lim.  

Kompanija vodi računa o tome da se dodatne rukavice pravedno raspodjeljuju među klijentima.

"Upravljamo količinom, ograničavamo koliko rukavica svaki klijent može kupiti. Prisiljeni smo tako postupati, iako je to za nas sladak problem", dodaje.

Kompanija po njegovim riječima svakog tjedna instalira nove strojeve i mogla bi povećati proizvodnju čak 30 posto. Broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u svijetu premašio je 600 tisuća, SAD je pretekao Kinu po broju zaraženih a najviše smrtnih slučajeva i dalje bilježi Europa, podsjeća Reuters. 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je u petak da "kronična globalna nestašica osobne zaštitne opreme" spada među trenutno najveće prijetnje nastojanjima zemalja širom svijeta da obuzdaju širenje virusa. 

Top Glove je u ovom mjesecu povećao iskorištenost proizvodnih kapaciteta za 10 postotnih bodova, na 95 posto, i očekuje da se će se približiti maksimumu u travnju.

Ubrzano pokušavaju zaposliti još tisuću radnika kako bi držali korak s potražnjom. Obično zapošljavaju radnike iz Nepala ali im je ta opcija sada blokirana zbog ograničenja putovanja pa su u potrazi za radnicima u "vlastitom dvorištu".

"Moramo povećati broj radnika za 10 posto a zbog aktualne situacije (ograničenja putovanja) ne možemo dovesti radnike iz Nepala. Zato nemamo izbora - moramo posegnuti za domaćim radnicima, posebno za potrebe pakiranja."

U Top Gloveu naglašavaju da je njihov lanac nabave diverzificiran i uvjereni su da u sljedećim tjednima neće imati problema s pribavljanjem sirovina. 

Unatoč karanteni koja bi trebala biti ukinuta 14. travnja Malezija je nekim proizvođačima u sektoru osnovnih potrepština omogućila nastavak poslovanja uz određene uvjete, navodi Reuters.

Reci što misliš!