Ostani doma
Vijesti / Koronavirus

ČEKAJU ZELENO SVJETLO VLADE

U Baranji izumljen jednostavan respirator! Prenosiv je i lagan, a zovu ga ventilator

Tvornica u Baranji se do pojave korone bavila pročišćavanjem vode, a sada će čistiti pluća

Mnogi poduzetnici ne žele prepustiti budućnost samo u ruke Vlade, već su se okrenuli proizvodnji koja je potrebna ovim kriznim vremenima.

Tako u baranjskim Kneževim Vinogradima, umjesto da se bave, kao i do sada, izradom tehnologije za pročišćvanje otpadnih voda spremni su proizvoditi prijeko potrebne respiratore.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prateći naputke medicinske struke izumili su praktičan, jednostavan stroj koji će spašavati živote. Potrebna je dozvola i, kažu, kreću u proizvodnju.

U srcu Baranje, tvornica se do pojave korone bavila pročišćavanjem vode, a sada će, govore, čistiti pluća. Jer kako su izvozili izvan Hrvatske zbog zatvorenih granica, promet im je pao za 90 posto, no ne plaču, već se društveno odgovorno ponašaju, pa su odlučili okrenuti ploču.

Zovu ga ventilator

"Pošto smo htjeli dati neki doprinos građanima Hrvatske. Odlučili smo razvijati neke proizvode koje mogu biti od pomoći u borbi protiv koronavirusa", rekao je Atila Borbaš, direktor tvrtke Bor-plastika.

Baranjski inovatori ga zovu ventilator, no to je zapravo respirator. Pojednostavljen, ali spašava živote.

"Pneumatski klip koji izbacuje pločicu koja tiska mjeh i samim tim distribuira zrak dalje u pluća", izjavio je Rade Trbović, tehnolog u tvrtci Bor-plastika.

Pažljivo prate potrebe zemalja u svijetu i načine na koji se oni bore protiv virusa, pa su i svoj respirator prilagodili tome. Prenosiv je, teži oko 5 kilograma, ali još bitnije, pratili su i naputke medicinske struke i po njima napravili prvi prototip.

Čeka zeleno svjetlo Vlade

"Treba 400 mililitara 12 puta u minuti i mi smo napravili ovaj uređaj koji ispunjava te norme s tim da može biti izmjenjiva brzina utiskivanja", objasnio je Trbović.

No i dalje usavršavaju proizvod, koji čeka samo zeleno svjetlo Vlade te mogu krenuti u proizodnju i to do čak oko stotinu komada dnevno.

"U nekim normalnim situacijama svaka država, svaka bolnica ima određeni broj kliničkih respiratora i to je u redu, ali za takve situacije kao što je ova epidemija gdje možemo očekivati puno veći broj da je potreban takav jedan vid pomagala", rekao je Borbaš.

Kao radni naziv koriste izraz "krizni respirator" jer ne samo da uvelike pomaže u kriznim situacijama nego u doba krize, 60 radnika tvornice koji nisu dobili otkaze, neće ih ni dobiti, ako počnu proizvoditi. Iako je klinički respirator naprava koja je sofisticiranija, ovaj će itekako biti u funkciji pomoći, a državu stajati neusporedivo jeftinije.

Pa će možda i gospodarstvo prodisati.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!