Ostani doma
Vijesti / Koronavirus

Jedan od znakova

Novo upozorenje: I ovo može biti simptom zaraze koronavirusom

Novo upozorenje: I ovo može biti simptom zaraze koronavirusom
Shutterstock

Nedavno su francuski, britanski i američki otorinolaringolozi upozorili da simptom može biti i anosmija - gubitak njuha.

Američko društvo oftalmologa upozorilo je svoje članove da vode računa o tomu da i konjuktivitis u nekih pacijenata može ukazivati na rani znak zaraze koronavirusom. 

Društvo je stoga preporučilo kolegama da se zaštite kada pregledavaju pacijente s upalom očne spojnice, a usput imaju temperaturu i respiratorne probleme. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pritom se oftalmolozi pozivaju na dvije kineske studije provedene na pacijentima hospitaliziranim zbog koronavirusa. U prvoj je viralni konjuktivitis pronađen u prosjeku na svakome tridesetom pacijentu, a u drugoj na svakome dvanaestom. 

Nedavno su francuski, britanski i američki otorinolaringolozi upozorili da simptom može biti i anosmija - gubitak njuha. U Njemačkoj je to ustanovljeno prosječno kod čak dvoje od troje pacijenata. U Južnoj Koreji, gdje je testiranje bilo najraširenije, kod njih 30 posto. 

Tri su glavna simptoma zaraze koronavirusom - povišena temperatura, suhi kašalj i gubitak daha. Suprotno od simptoma gripe koji nastupaju naglo, simptomi covida-19 u ranoj se fazi razvijaju danima. 

Neki su kliničari među rjeđim ranim simptomima detektirali i grlobolju i gastrointestinalne probleme.  

VEZANE VIJESTI

 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!