Ostani doma
Vijesti / Koronavirus

PODIJELJENI STAVOVI

Poduzetnici pozdravljaju Vladin drugi paket mjera, sindikati baš i ne: 'Nisu nas pozvali na sastanak'

Jasno je da je Vlada napravila ustupak prema privatnom sektoru, da je praktički zatvorili prostor prema državnim poduzećima

Vlada je usvojila drugi i dosad najopsežniji paket mjera za pomoć gospodarstvu. U iduća tri mjeseca državi će, prema nekim procjenama za funkcioniranje trebati do 45 milijardi kuna.

Stoga je premijer Andrej Plenković poručio kako teret krize solidarno  moramo iznijeti svi, dakle privatni, ali i javni sektor. Prve reakcije poduzetnika su uglavnom pozitivne, a sutra bi o svemu trebao raspravljati Sabor.

"Ili biramo život naših sugrađana ili biramo staviti na pauzu odnosno odreći se dosadašnjeg načina života", kratko i jasno rekao je premijer Plenković.

No život nakon korone neće biti ni približno isti ako se gospodarstvu hitno ne pomogne. Plenković je prije usvajanja novih mjera privatni i javni sektor pozvao na solidarnost i spremnost na odricanje.

"Stat ćemo iza hrvatskog radnika i stat ćemo iza hrvatskog gospodarstva", dodao je premijer.

Radnici u travanjskom paketu dobivaju povećanje iznosa plaće koji će osigurati država. On se diže na 4000 kuna plus još pokrivanje doprinosa od 1460 kuna po radniku. Očekuje se do 600.000 radnika čiji će poslodavci koristiti ovu pomoć za isplatu plaće.

"Dakle, kažem još jednom, to nije plaća, ja se nadam da će poslodavci radnicima isplaćivati još viši iznos na tih 4000 kuna", istaknuo je ministar financija Zdravko Marić.

A da to i uspiju trebao bi im pomoći otpis poreza koji je privatni sektor tražio kao glavni uvjet opstanka. Mali poduzetnici koji će imati pad prihoda veći od 50 posto u dobivaju potpuni otpis poreza na dobit, poreza na dohodak i otpis doprinosa na plaće u tri nadolazeća mjeseca. Za veće tvrtke ide se na model proporcionalnog otpisa.

Kreće se i u rezanje javne potrošnje. Javne nabave se stopiraju. Država će kupovati samo nepohodno. Stopira se kupovina borbenih aviona što je potvrdio i ministar obrane. Vlada će navodno započeti pregovore sa javnim sektorom o rezanju. Na stolu će biti navodno sve. Osnovice, koeficijenti, dodaci.

Istovremeno banke su počele nuditi odgodu optlate kredita svim građanima kojima je korona kriza poremetila razinu mjesečnih prihoda.

Poduzetnici, obrtnici, sindikati - sve sfere zainteresiranih skupina nisu se libile komentirati nove Vladine mjere.

"Za ovo što smo čuli u najavi vrlo smo zadovoljni jer Vlada je i velikim djelom poslušala zahtjeve HUP-a i mjere idu u smjeru u kojem bi trebalo otpisati veliki dio troškova tvrtkama koje su u problemima oko virusa i radi virusa", kazao je direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec smatra mjere odličnima.

"Vlada radi odličan posao. Stožer nam čuva zdravlje, a Vlada se okrenula prema gospodarstvu, po prvi puta obrtnici su uključeni i naravno da smo mi zadovoljni. To je ono što treba raditi Vlada u ovakvim teškim situacijama, a kad ovo završi, onda ćemo mi odgovoriti otvaranjem radnih mjesta."

Sličnog je stava i donedavni kritičar Hrvoje Bujas iz Inicijative Glas poduzetnika.

"Ovo je jedan veliki upgrade u odnosu na mjere koje su bile predstavljene privatnom sektoru prije malo više od 14 dana, ali inzistiramo da se nastavi, da se ide s ukidanjem svih parafiskalnih nameta, da plaćanje PDV-a prema naplati ne bude samo privremena, nego trajna mjera. Isto tako smatramo da svi gradovi u u RH moraju imati jednake i adekvatne mjere."

Sindikati su pak razočarani...

"Ponajprije treba reći da smo silno razočarani jer nismo uopće bili pozvani na konzultacije oko ovih mjera", kazao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Jasno je da je Vlada napravila jedan ustupak prema privatnom sektoru, da je praktički zatvorili prostor prema državnim poduzećima, a da u državi ima cijeli niz poduzeća kojima takva potpora itekako treba.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!