Ostani doma
Vijesti / Koronavirus
SVE O KORONAVIRUSU IZ MINUTE U MINUTU

'Eksplozija' mrtvih u SAD-u i Velikoj Britaniji, drama u Švedskoj, oglasio se i Papa

Broj ukupno pozitivnih u Hrvatskoj iznosi 1078, umrlih je osmero, a oporavilo ih se 92

U Hrvatskoj je na koronavirus pozitivno 1078 osoba, a preminulo ih je osam 

Oporavilo se 92 oboljelih

Na respiratoru je 39 oboljelih - Više OVDJE

Od prvog zabilježenog slučaja u kineskom gradu Wuhanu potkraj prošle godine dosad je u svijetu registrirano više od milijun zaraženih koronavirusom

Najviše umrlih je u Italiji - 13.915 ljudi, a zaražene su 115.242 osobe. Slijedi Španjolska u kojoj je dosad zabilježeno 117.710 zaraženih, a umrlo je 10.935 oboljelih

U Sjedinjenim Američkim Državama zarazilo se ukupno 245.045 ljudi

Ključni događaji

novi događaji ()

prethodni

Učitaj nove događaje ()

Papa Franjo pozvao ljude da budu velikodušni i pomognu u doba koronavirusa

Papa Franjo u petak je u posebnoj video poruci pozvao ljude diljem svijeta da ne izgube vjeru i utješe jedni druge za vrijeme pandemije koronavirusa. 

Više čitajte OVDJE.

Više od 90 zemalja traži pomoć MMF-a

Više od 90 zemalja zatražilo je od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) izvanrednu financijsku pomoć zbog pandemije koronavirusa koja je dovela do ekonomske krize bez presedana, rekla je u petak čelnica MMF-a Kristalina Georgieva.

"Nikada u povijesti MMF-a nismo svjedočili zaustavljanju svjetske ekonomije", rekla je Georgieva na online konferenciji za medije, zajedničkom sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO).

"Sada smo u recesiji. Mnogo je gore nego globalna financijska kriza" prije desetak godina, dodala je.

Više čitajte OVDJE.

Turska mlađe od 20 godina zatvara u kuće

U Turskoj u petak u ponoć stupa na snagu zabrana izlaska na ulice za mlađe od 20 godina, unutar mjera u borbi protiv koronavirusa, rekao je predsjednik Tayyip Erdogan. 

Ankara je također zatvorila granice 31 grada na sljedećih 15 dana, među ostalima Istanbula i Ankare, osim za vozila s nužnim zalihama u pokušaju suzbijanja epidemije.

Više čitajte OVDJE.

Dramatična poruka švedskog premijera: 'Pripremite se na tisuće mrtvih u zemlji'

Švedska se mora pripremiti na tisuće mrtvih od Covida-19, rekao je u petak premijer te zemlje. 

"Zbrajat ćemo mrtve u tisućama. Moramo se pripremiti na to", rekao je premijer Stefan Lofven u intervjuu za dnevni list Dagens Nyheter. 

Zemlja se suočava s krizom zbog broja ljudi kojima je potrebna njega i s padom gospodarstva. 

Lofven je upozorio da će pandemija koronavirusa potrajati "mjesecima, a ne tjednima". "Moramo imati takvu perspektivu i ne popuštati s mjerama."

"Odlučili smo se za strategiju poravnavanja krivulje zaraze da spriječimo dramatični porast jer se naš zdravstveni sustav s time neće moći nositi", rekao je švedski premijer i dodao da bi to značilo "više pacijenata na intenzivnoj njezi i puno više mrtvih". 

Procjenu žrtava od koronavirusa u zemlji temelji prema iskustvima drugih zemalja i širenju virusa u Švedskoj. 

Po podacima od petka, u toj zemlji od 10 milijuna stanovnika zaražena je 6.131 osoba, a umrlo je 358 ljudi.

Hrvatski student iz žarišta epidemije: 'Jedino kretanje je do trgovine, drago mi je da se vraćam kući'

Student Matej Tenčić u veljači je ambiciozno došao u španjolski sjeverni grad Lugo kako bi odradio praksu u inženjerskoj tvrtki, no u subotu će se, zbog situacije izazvane pandemijom koronavirusa, izvanrednim letom Croatia Airlinesa vratiti u Zagreb.

Nacionalni avioprijevoznik, u koordinaciji s hrvatskom vladom, šalje svoj najveći zrakoplov sa 174 sjedala kako bi izvukao hrvatske državljane iz Portugala i Španjolske pogođenih koronavirusom.

Više čitajte OVDJE.

MVEP poziva da se odgode putovanja u RH koja nisu nužna

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pozvalo je u petak hrvatske državljane koji žive izvan zemlje da do daljnjega odgode putovanja u Hrvatsku koja nisu nužna, zbog pandemije koronavirusa.

"S obzirom na epidemiju koronavirusa, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, u dogovoru sa Stožerom za civilnu zaštitu Republike Hrvatske, moli hrvatske državljane, koji privremeno ili stalno žive i rade izvan zemlje, da do daljnjega odgode putovanja u Republiku Hrvatsku koja nisu nužna", kaže se u priopćenju MVEP-a.

Drastičan rast broja mrtvih u SAD-u i Velikoj Britaniji

Broj umrlih od Covida-19 eksplodirao je u SAD-u gdje je u posljednja 24 sata umrlo gotovo 1200 ljudi, Britanija govori o povećanju broja umrlih za 20 posto u jednom danu, a brojke umrlih i novozaraženih u Italiji ne pokazuju trend rasta.

Sjedinjene Države postat će vjerojatno novi epicentar pandemije. Tamo je u posljednja 24 sata zabilježeno 1169 mrtvih što je golemo povećanje, za trećinu u odnosu na dan prije, te najveći broj smrti u jednom danu u bilo kojoj zemlij od početka pandemije. Ukupno je u SAD-u više od 257.000 zaraženih. Bijela kuća predviđa između 100.000 i 240.000 mrtvih.

Velika Britanija u petak zabilježila crni rekord od 684 smrti u 24 sata i sada ima više od 3600 umrlih. Golema poljska bolnica, podignuta u samo devet dana u Londonu, otvorila je u petak vrata za prijem vala oboljelih koji je zapljusnuo zdravstveni sustav Velike Britanije.

Broj mrtvih u Italiji popeo se pak za 766, objavila je u petak Agencija za civilnu zaštitu, što je samo nekoliko više nego dan ranije (760). Broj novih slučajeva nešto je niži, i narastao je za 4585 (dan ranije 4668). Ukupne brojke u Italiji sada su 115.242 zaraženih i 13.915 umrlih.

Međutim, Italija je u petak imala peti uzastopni dan u kojima broj novih slučajeva ostaje između 4050 i 4782, što ide u prilog nadi vlade da je epidemija dosegla vrhunac te da bi brojevi mogli početi padati.

Italija je imala najviši  broj novozaraženih 21. ožujka, njih 6557.

Broj umrlih također je između 727 i 766 zadnja tri dana, manje nego u utorak kada ih je bilo 837 ili prošli petak s najvišim brojem, 919.

 

Izliječen prvi pacijent u Crnoj Gori, danas novih 30 slučajeva

U Crnoj Gori je u petak zabilježeno 30 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ali i prvi izliječeni pacijent, Mihailo Vukić iz Bara, koji je otpušten iz bolnice u Podgorici i odmah na Facebooku objavio da je nakon 20 dana teške borbe stigao doma.

Počinje evakuacija migrantskih kampova u Calaisu zbog koronavirusa

Evakuacija migranata iz migrantskih kampova u Calaisu, na sjeveru Francuske, u prihvatne centre u kojima će moći biti izolirani za vrijeme sanitarne krize zbog koronavirusa, počela je u petak a potrajat će dva tjedna, objavile su regionalne vlasti.

U petak je autobusima iz kampa otišlo devedeset i četvero migranata. 

Akcija francuske države na tragu je „nacionalne logike izoliranja ljudi”, objašnjava regionalna prefektura.

U iduća dva tjedna migranti će autobusima biti prebačeni u prihvatne centre u nekoliko naselja u departmanu Pas-de-Calais.

Berlin zbog zapljene maski optužio SAD za "suvremeno piratstvo"

Dužnosnici SAD-a su u Bangkoku konfiscirali 200.000 zaštitnih medicinskih maski koje je naručio grad Berlin, rekao je u petak ministar unutarnjih poslova te njemačke savezne države optuživši Sjedinjene Države za "suvremeno piratstvo".

Učitaj prethodne događaje

Reci što misliš!