Ostani doma
Vijesti / Koronavirus

koronavirus u splitu

VIDEO Beroš o Domu za starije: 'Ako se ustanovi odgovornost bilo koga, tražit ću da snose posljedice'

VIDEO Beroš o Domu za starije: 'Ako se ustanovi odgovornost bilo koga, tražit ću da snose posljedice'
Milan Šabić/PIXSELL

'Deset je pozitivnih u ovom trenutku. Rezultate ćemo za ostale imati tijekom dana', rekao je Beroš

Ministar zdravstva Vili Beroš, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković i šef službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a dr. Bernard Kaić stigli su u Split.

Split, dom, koronavirus

Odmah su se sastali s ravnateljem splitskog KBC-a Julijem Meštrovićem. A na ulazu u KBC Split održali su i press konferenciju, a osim njih govorio je i župan Blaženko Boban.

U 13 i 15 počela je konferencija u Splitu.

"Do jučer smo uspješno branili naše domove za starije i nemoćne osobe koji su od iznimne važnosti. Postoje posebne upute koje je Ministarstvo poslalo domovima kako bi se uspješno borili protiv epidemije. No, kako se i u svijetu to dogodi, moguće je da infekcija uđe u ustanovu. Tako se dogodilo i ovdje u Splitu. Na ravnateljima i svim djelatnicima je zadatak da poštujući mjere umanje izbijanje ovakvih slučajeva u budućnosti. Jučer je 49 bolesnika evakuirano. Zbrinuti su u KBC-u u Splitu. Najveći dio njih imaju blage simptome. Samo dvoje štićenika prima kisik. Sretna je okolnost što je zahvaćen jedan kat, a ostali su odvojeni", rekao je Vili Beroš i dodao da je prosječna starost štićenika 86 godina.

"Imamo dva bolesnika starija od 90... 10 je pozitivnih u ovom trenutku. Rezultate ćemo imati za ostale tijekom dana", kazao je ministar. 

Rekao je i da će tražiti, ako se ustanovi neki propust, da netko od zaposlenika snosi odgovornost.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković kazala je da je najvažnije da su svi štićenici zbrinuti i imaju adekvatnu zdravstvenu skrb.

"Starije i nemoćne osobe posebno su ranjiva skupina kad je epidemija koronavirusa u pitanju. To je velika i osjetljiva populacija i mi smo stalnoj u komunikaciji s pružateljima institucijalne njege", rekla je ministrica Bedeković

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović kazao je kazao većina korisnika imaju blaže obilike bolesti, a samo dvoje umjerene. Dodao je da su sve pretrage učinjene i dau su svi pod nadzorom.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u zadnja 24 sata je potvrđeno 17 novooboljelih, kazao je na konferenciji za novinare župan Blaženko Boban.

"U Stožeru smo u ponedjeljak dobili informaciju da će njezini epidemiolozi morati posjetiti Dom za stare i nemoćne jer ima naznaka da imaju simptoma. Jučer oko 17 sati su došli nalazi, utvrđeno je da je 10 pozitivno. Trebalo je sat i pol, dva da se organizira hitna pomoć i ravnateljstvo bolnice i svih 49 korisnika je prebačeno u Križine. Zatražio sam izvještaj ravnatelja i stručnih službi unutar doma da kronološki izvijestimo o svemu što se događalo u posljednje vrijeme. Epidemiolozi će napraviti izvid i dati svoj izvještaj kako bi donijeli odluku oko daljnjeg postupanja. Poslije tih izvještaja će biti provedene sankcije kod onih koji su napravili propust ako ih je bilo", rekao je Boban.

Ministar Beroš kaže da su i oni sami postavili pitanje jesu li korisnici doma imali i prije ponedjeljka simptome.

"Određeni djelatnici u Domu također pokazuju nekakve znakove bolesti, no pitanje je jesu li u vezi s COVID-19", rekao je i dodao:

"Ako se utvrdi da je netko znao da štićenici imaju temperaturu, to je dovoljan razlog da snosi sankcije", poručio je Beroš i rekao da će iz ovog slučaja izići nove upute, još detaljnije od ovih koje postoje.

"Glavna sestra doma zvala je epidemiologa u ponedjeljak i rekla da neki štićenici doma imaju simptome. Tek naknadno se utvrdilo da i neki djelatnici imaju simptome", dodala je ravnateljica Zavoda Željka Karin i dodala:

"Mi smo u dogovoru s bolnicom smo organizirali prebacivanje u KBC. Mi ne možemo zvati rodbinu korisnika jer moramo raditi epidemiološke izvide vezano uz ovu situaciju", rekla je Karin.

Beroš na Twitteru

Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je na Twitteru kako nitko od 49 evakuiranih iz Doma za starije i nemoćne u Splitu nije na respiratoru. 47 ih ima blaže tegobe, dvoje umjerene.

Reci što misliš!