Ostani doma
Vijesti / Koronavirus

covid-19

Stožer: 'Jedna osoba u Splitu preminula, ukupno 61 novooboljeli u Hrvatskoj'

Nacionalni stožer objavio je u srijedu da je u Hrvatskoj 61 novooboljelih, ukupno zaraženih 1343 koronavirusom


Nacionalni stožer objavio je u srijedu da je u Hrvatskoj 61 novooboljelih, ukupno  zaraženih 1343 koronavirusom.

"Testirali smo 13.125 osoba. U to su uključeni i slučajevi u Splitu. Izliječeno je 179, što je 12 više nego jučer. 789 osoba se liječi kod kuće. Na respiratoru je 36 ljudi. U samoizolaciji je 14.258 osoba. Jedna osoba u Splitu je preminula", rekla je Maja Grba Bujević.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Nema opuštanja. Nećemo se posjećivati nego ćemo pokloniti zdravlje tako što ćemo se čuvati", dodala je.

Odgodite odlaske u banke po mirovine

''Dobili smo zadnju potvrdu iz lokalnih stožera civilne zaštite da su pripravni za poseban način rada tržnica za vrijeme epidemije, tako da je potpisana odluka kojom se omogućava rad tržnica po striktnim pravilima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Odluka stupa na snagu'', kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

''Banke pozivaju umirovljenike da u najvećoj mogućoj mjeri dižu mirovine na bankomatu'', kazao je Božinović te dodao:

''Molimo sve građane u da u doba isplate mirovina odgode odlazak u poslovnice banaka i daju prednost starijim sugrađanima, kazao je Božinović i naglasio da se ipak preporučuje beskontaktno plaćanje kad god je to moguće. 

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak govoreći o zarazi u kninskoj bolnici rekao je da nema promjene u broju oboljelih. U samoizolaciji je 25 medicinskih djelatnika. Radi se dezinfekcija.

"Za sada nema potrebe za dodatnih mjerama."

''Što se tiče Stubičkih toplica, imamo četiri pacijenta i dvije medicinske sestre. Radi se na njihovom premještaju. Tamo ima više zdravstvenih djelatnika u samoizolaciji", kazao je Capak.

O preminulom iz Zaboka

Alemka Markotić komentirala je slučaj pacijenta koji je jučer preminuo. Kazala je da nije imala informaciju da je imao kronične bolesti. 

"Iz bolnice u Zaboku je stigao u besvjesnom stanju.  Nisu bili navedeni podaci o ostalim kroničnim dijagnozama. S obzirom na dojave medija zamolila sam ravnateljicu Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije da dobijemo uvid u stanje zdravstvenog kartona gospodina koji je preminuo. Kod njega postoje i druge dijagnoze - jedna je bila rizični element koronavirusa. Ostale dijagnoze su mogle utjecati na to da se razvije teži oblik kliničke slike. Nisam o obitelji tražila dozvolu da govorim o njegovim bolestima. Njegovo liječenje je bilo adekvatno u Intenzivnoj skrbi."

"Kad je situacija s umrlim, mora se uzeti u obzir da se radi o jako teškoj situaciji. To nije jedan broj, jedna osoba na respiratoru. Ne smijem kao liječnik iznositi detalje koji bi mogli dovesti da se u manjoj sredini identificira ta osoba", dodala je Markotić.

Je li činjenica da Klinika nije dobila dokumentaciju propust, pitali su novinari Markotić.

''To su situacije akutne gdje su zdravstveni sustavi pdo velikim pritiskom. Izmjena dokumentacije je bila između bolnica, mogu reći da su kolege iz Zaboka korektno sve akutne dijagnoze naveli koje su bile bitne za razumijevanje stanja bolesnika i za njegovo praćenje. Da smo imali ili nismo imali te informacije na isti način bi ga liječili. Subjektivno bismo mogli onda očekviati da ishod neće biti povoljan'' kazala je Markotić.

Prekjučer su identificirali dvije djelatnice u zdravstvu da su inficirane koronavirusom na Klinici, jedna medicinska sestra i jedan nezdravstveni radnik.

''Izvršava se kompletan izvid, 8 liječnika je u samoizolaciji, 39 medicinskih sestara i 11 nezdravstvenih radnika'', kazala je Markotić. Kod kontakata, kazala je, nemaju informaciju o zarazi.

Obiteljsko nasilje nije u porastu

Božinović je komentirao je li došlo do povećanja slučajeva nasilja u obitelji.

"Alati postoje od ranije, postoji red button. Mi smo spremni razmotriti svaki model ako bi se pokazalo da taj problem raste i da je gorući. Zasad nema takvih pokazatelja. Učinit ćemo sve ako se to promijeni", kazao je.

Asimptomatski bolesnici

Capak je komentirao koliko bi moglo biti asimptomatskih bolesnika.

"Na kruzeru smo imali 40 posto asimptomatskih, studija na Islandu je pokazala 50 posto, teško je procijeniti koliko bi to bilo. Radit ćemo serološke studije na uzorku populacije, ne na cijeloj populaciji. Ispitujemo nekoliko varijanti koja bi to platforma bila", kazao je Capak.

Istražuje se slučaj u Zapruđu

Novinari su tražili Božinovića da komentira postupanje policije prema dvjema novinarkama u Splitu i svećeniku koji je samo upozoren zbog svojih postupaka.

''Ja bih bio oprezan oko toga kako policija postupa. I u jednom i u drugom slučaju policija je postupala u skladu sa Zakonom. Policija je tijelo koje prijavljuje djelo, ili Državnom odvjetništvu, nekad izravno i sudu. Policija nema dvostruke standarde bez obzira tko u ovom društvu skupini pripada'', kazao je Božinović.

Po pitanju žene koja je ušla u Poštu, a bila je zaražena, Božinović je rekao kako policija provodi kriminalističko istraživanje te da se tek moraju utvrditi sve činjenice. 

" To djeluje zabrinjavajuće. ali policija mora provesti istragu kako bi utvrdila sve činjenice. Policija nema taj luksuz da ne istražuje. Tek na temelju činjenica policija može odlučiti o daljnjim koracima".

Smrt u Splitu

Maja Grba-Bujević komentirala je novi smrtni slučaj u Splitu.

''Pacijentica u Splitu je primljena preko Hitne službe kao prijava koja govori da teško diše, inače je poznata kao kardiorespiratorna osoba starije životne dobi. U sklopu rutinske obrade slikana su pluća i posumnjalo se na Covid-19. Uzet je bris i gospođa je bila pozitivna. Stavljena je na respirator, ali je na kraju preminula. Ne prebacujemo krivnju na nikoga jer nije bilo teoretske šanse da se posumnja na Covid'', rekla je.

Proboj u zdravstveni sustav

Na pitanje novinarke o probojima u zdravstvene ustanove, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak objasnio je da zdravstveni djelatnici imaju prvi kontakt s pacijentima te su najizloženiji.

''Zdravstveni djelatnici su na prvoj crti borbe, ali to su i ljudi koji idu svojim kućama, koriste prijevoz i imaju mogućnosti da se u privatnom životu zaraze. Iako se to na brojnim mjestima dogodilo, mi držimo situaciju pod kontrolom. Nemamo zatvoren niti jedan bitan dio zdravstvenog sustava", kaže Capak.

Dulje radno vrijeme trgovina

Ministar Božinović izvijestio je da će se uoči Uskrsa produljiti radno vrijeme trgovina.

''S obzirom na Uskrsni tjedan, iznimno u dane pred nama - od četvrtka do subote -produžit će se radno vrijeme u trgovinama od 7 do 20 sati kako bi se smanjio pritisak na trgovine'', kazao je.

 

Reci što misliš!