Ostani doma
Vijesti / Koronavirus

ĐIKIĆ POZIVA NA OPREZ

'Hrvatska je sada u najopasnijoj fazi i ne treba govoriti da smo na vrhu svijeta'

'Hrvatska je sada u najopasnijoj fazi i ne treba govoriti da smo na vrhu svijeta'

Neka se svi povuku i puste stručnjake da rade

Najvažnije je da stručnjaci - epidemiolozi, infektolozi i znanstvenici daju točne podatke i da politika bude u pozadini i sluša struku te na temelju njihovih savjeta donosi odluke, ističe molekularni biolog Ivan Đikić, jedan od najuglednijih hrvatskih znanstvenika.

VEZANE VIJESTI

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"U Hrvatskoj smo imali sreće da je ministar zdravstva preuzeo odgovornu funkciju da je prvo bio stručnjak, pa onda političar. Vidi se da nije iskorištavao svoju funkciju u Vladi niti političku iskaznicu, nego je prvo bio stručnjak i radio za dobrobit Hrvatske", rekao je Đikić u razgovoru za N1 te je pohvalio i ostalo zdravstveno osoblje, dodavši da i oni svi rade za dobrobit društva i nemaju političku iskaznicu.

"Jedina poruka političarima je da nažalost nisu pripremili ni zdravstveni sustav, niti građane obrazovanjem da smo mogli zajednički reagirati na ovu krizu prije i bilo bi puno manje gubitaka. Ali sad smo ovdje, treba popravljati nedostatke", rekao je Đikić i upozorio da se Hrvatska nalazi u vrlo osjetljivom razdoblju.

"Sada smo u najopasnijoj fazi. U Domu u Splitu može se dogoditi proboj virusa u nekontroliranu populaciju i možemo izgubiti podatke koji su dobri. Ne smije se dogoditi da najavljujemo relaksaciju mjera, ne smijemo govoriti ljudima da ostaju doma, a onda se nađu problemi na političkoj strani. Neka se svi povuku i puste stručnjake da rade. Hrvatska nije ni blizu na vrhu svjetske borbe protiv koronavirusa i nema razloga da se uspoređujemo s drugima, da se hvalimo kako smo dobri, a istovremeno radimo ovakve gafove. Ne smijemo izgubiti utakmicu u produžetku", zaključio je Šikić i apelirao da imamo povjerenja u znanost.

Upozorio je pritom na vrlo važnu stvar, a to je da se iznose točni podaci i da to čine stručnjaci dok se politika treba držati u pozadini i slušati stručnjake te na temelju njihovih savjeta donositi odluke pri čemu se osvrnuo na primjer Zvonimira Frke Petešića, predstojnika Ureda premijera Andreja Plenkovića.

"U jednom je gostovanju govorio o hrvatskim brojkama, pokazao je da to nije njegova struka i nije to znao dobro prezentirati. Prikazao je brojke u apsolutnim brojevima, kazao kako je Vlada napravila sve, da je Hrvatska ispred Norveške, Njemačke, ne uspoređujući stope u tim državama, i na taj način šalje potpuno krivu, znanstveno nekorektnu poruku javnosti. Umjesto da upozorava javnost, on pokušava hvaliti Vladu i pokazivati da smo mi na vrhu svijeta, a stvarno nismo. Apeliram da se ovakve stvari, ovakvi politički pozivi, ne rade. Trebaju čuti one koji im dobronamjerno govore da to ne rade", poručio je Đikić.

Reci što misliš!