Ostani doma
Vijesti / Koronavirus

pojasnila što se dogodilo

Markotić o smrti muškarca iz Zagorja: 'Nismo imali podatke o kroničnim dijagnozama'

Jedna od kroničnih dijagnoza, prema dosadšnjim saznanjima o Covidu-19, navodi se kao rizični element

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ Alemka Markotić osvrnula se u srijedu na smrt teško bolesnog muškarca srednje životne dobi koji je umro jučer, iako je Stožer jučer izvjestio da se radilo o zdravom muškarcu srednjih godina. 

''Mi u dokumentaciji koja je pristigla, dva puta su me kolege prije pressice informirale o situaciji i bolesniku i tada nije postojala informacija o tome da ima pridružene kronične bolesti jer je bolesnik stigao iz Opće bolnice Zabok u teškom stanju, na respiratoru.U dostupnoj medicinskoj dokumentaciji bile su navedene dijagnoze o akutnom stanju bolesnika koje su bitne za liječenje bolesnika, nisu bili navedeni podaci o ostalim kroničnim dijagnozama'', rekla je Markotić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

VEZANE VIJESTI

S obzirom na informaciju da postoje druge dijagnoze, jutros je zamolila ravnateljicu doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije da joj omogući uvid u zdravstveni karton i stanje gospodina koji je preminuo.

''Pored akutne dijagnoze kod gospodina postoje i druge dijagnoze kroničnih stanja. Od svih tih bolesti jedna od tih dijagnoza se dovodi prema dosadašnjim saznanjima o COVID-u kao rizični element te bolesti. Ostale dijagnoze i stanja mogle su utjecati da bismo mogli očekivati razvoj težeg oblika kliničke slike, ali njegovo liječenje je bilo adekvatno. Nisu te informacije mogle utjecati na liječenje u intenzivnoj skrbi", rekla je Markotić dodajući da o dijagnozama ne može govoriti. 

Napomenula je da prilikom objave takvih informacija treba voditi računa da se ne otkrije identitet bolesnika.

''Nisam to zatražila od obitelji, niti bih to u njihovoj boli tražila. Pretpostavljam da oni koji su dostavili informacije da su zatražili tu dozvolu. Kada je situacija s umrlim, morate uzeti u obzir da se radi o teškoj situaciji, da je to ožalošćena obitelj, opći stres i da je to čovjek koji je umro i zbog kojeg je nekome teško. Niti ja kao liječnik ne smijem iznositi informacije koje bi mogle utjecati na identifikaciju bolesnika.''

Na upit je li činjenica da Klinika nije dobila dokumentaciju propust, Markotić je rekla da su kolege iz Zaboka korektno naveli dijagnoze.

''To su situacije akutne gdje su zdravstveni sustavi pdo velikim pritiskom. Izmjena dokumentacije je bila između bolnica, mogu reći da su kolege iz Zaboka korektno sve akutne dijagnoze naveli koje su bile bitne za razumijevanje stanja bolesnika i za njegovo praćenje. Da smo imali ili nismo imali te informacije na isti način bi ga liječili. Subjektivno bismo mogli onda očekviati da ishod neće biti povoljan", zaključila je Markotić.

 

Reci što misliš!