Ostani doma
Vijesti / Koronavirus

KORONA U STARAČKOM DOMU

Analiza slučaja Split: Kako 10 dana nisu prijavili da 90-godišnjaci imaju temperaturu?

Ovaj događaj u Splitu je pokazatelj jednog ozbiljnog propusta, kazao je znanstvenik Ivan Đikić

Dogodilo se točno ono što se nije smjelo dogoditi. Koronavirus proširio se među štićenicima Doma za starije u Splitu. 

49 ih je sinoć evakuirano i smješteno u splitsku bolnicu, virus ima njih najmanje desetero. A polovina ih je starija od 90 godina. Pojavile su se i informacije da virus među splitskim djedovima i bakama kola još od prije 10 dana, ali evo, u doba neviđene globalne pandemije, dok je Hrvatska paralizirana, dok ništa ne radi kako bi se spriječila zaraza, dok nas svake sekunde svakog dana svatko upozorava da pazimo, posebno da pazimo na naše stare, koji su najugroženiji, nitko nije pomislio da bi temperatura i kašalj među 90 - godišnjacima mogli biti koronavirus. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

I to nakon što smo čuli horor priče iz Italije gdje je recimo u Milanu u jednom staračkom domu umrla trećina štićenika ili još gore, u Španjolskoj gdje su vojnici pronalazili napuštene mrtve starce u svojim krevetima u domovima. Ministar zdravstva i splitsko-dalmatinski župan najavili su da će tražiti odgovornost onih koji su pogriješili, a slučaj istražuje i policija. 

Simptone su imali deset dana

Satima je sinoć trajala evakuacija 49 štićenika. Njih 10-ero je pozitivno na virus. Situacija eskalira kada u javnost izlazi informacija da korisnici Doma pokazuju simptome već desetak dana, a znakove zaraze ima i petero djelatnika. Nešto je trulo u Domu za starije i nemoćne u Splitu, poručuje Ranko Ostojić, čija je majka korisnica doma.

"Ako se korisnici mogu odgovorno ponašati, ako se mi kao obitelj odgovorno ponašamo da ne ulazimo u dom, onda mislim da to trebaju napraviti i oni koji rukovode domom. Taj virus u dom nije ušao tek tako. Mislim da je jako važno i moje upozorenje je, koje sam rekao u Saboru, ništa se ne smije zataškavati", kazao je Ranko Ostojić

Zarazu donijela medicinska sestra koja ja bila na misi u Solinu

Zarazu je, nagađa se, donijela medicinska sestra koja je 19. ožujka prisustvovala na spornoj misi u Solinu koju je predvodio don Ante Matešan za kojeg se naknadno doznalo da je zaražen. Tako je Župa Solinskih mučenika postala muka za dobar dio Solina i okolice. 

Je li bilo propusta raspravlja se cijeli dan. Ravnatelj doma, bivši HDZ-ov gradonačelnik Omiša, Ivan Škaričić, za medije je nedostupan. Zadnji izvještaj Ministartstvu poslao je sinoć. Prije nije spominjao sumnju na zarazu.

"Ovdje ne možemo reći da je zakazao cijeli sustav", kazala je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, a na dodatno pitanje da nije zakazao cijelu sustav nego neka karikai na pitanje hoće li se postrožiti ili unaprijediti komunikacija među sastavnicama sustava, odgovara: "Gledajte komunikacija je na dnevnoj bazi". 

Ministrica je najavila kako su u pripremni, nove, još strože mjere. Pokušali smo danas dobiti izjavu nekoliko ravnatelja zagrebačkih domova za starije - no ravnatelji su nam rekli da ne smiju davati izjave o stanju sigurnosti bez odobrenja stožera - jedino je ravnateljica doma Centar smjela pred kamere.

"Mjere smo počeli poduzimati prije više od mjesec dana"

"Informacije koje smo danas dobili iz Splita zabrinule su cijelo društvo, a posebno nas koji radimo u sustavu socijalne skrbi, a osobito nas koji radimo u domovima za starije osobe. Vrlo smo oprezni. Mjere smo počeli poduzimati prije više od mjesec dana, krajem veljače. Ograniči smo kretanje kroz dom i posjete u Domove", kazala je Štefica Karačić, ravnateljica Doma za starije Centar.

U Hrvatskoj postoji 748 pružatelja usluga za starije osobe. Tri državna sa 168 korisnika, 45 županijskih koji broje gotovo 11 tisuća korisnika, dok je u nedržavnim domovima i sličnim ustanovama ukupno smješteno gotovo 7 tisuća osoba. U obiteljskim domovima u Hrvatskoj još je nešto više od 5 i pol tisuća ljudi.

"Ozbiljan propust"

"Ovaj događaj u Splitu je pokazatelj jednog ozbiljnog propusta u našem zdravstvenom sustavu", kazao je znanstvenik Ivan Đikić

Dezinfekciju nakon ustanovljene zaraze u domovima za starije tjednima gledamo diljem Europe. U gotovo svakoj jače pogođenoj zemlji, najveća eskalacija epidemije dogodila se upravo u ovakvim trenucima. U Španjolskoj je vojska ulazeći u domove pronalazila preminule. Jer upravo ova prekretnica može biti opterećenje za sustav.

"Sad se treba fokusirati na to da se spriječi jedna lančana reakcija koja može iz ovog proboja postati puno šira po Splitu i Dalmaciji i drugim mjestima", ističe Đikić. U sljedeća dva tri tjedna, poručuje Đikić, svi trebaju biti na oprezu. 

A na slučaj u Splitu reagirao je i DORH, istraga oko zaraze službeno je u rukama policije.

Reci što misliš!