Ostani doma
Vijesti / Koronavirus

ŽELJKA KARIN

Zaraza u splitskom Domu: 'Nije postojala ni najmanja šansa da se nije moglo do epidemiologa'

Zaraza u splitskom Domu: 'Nije postojala ni najmanja šansa da se nije moglo do epidemiologa'
Ivo Čagalj/Pixsell

"Naša epidemiologinja je odmah zatražila da se korisnica izolira od ostalih korisnika na odjelu"

Ravnateljica splitskoga županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin ocijenila je kako "nije postojala ni najmanja šansa da osoblje Doma za starije, čijih je 52 štićenika završilo u bolnici, nije moglo stupiti u kontakt s epidemiolozima tog zavoda da ih obavijesti njihovu stanju".

Neki su mediji, naime, danas objavili kako su epidemiolozi županijskoga Nastavnog zavoda glavnoj medicinskoj sestri tog doma bili nedostupni. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U izjavi za Hinu Karin je danas potvrdila da je 29. ožujka glavna medicinska sestra Zdravka Đapić Kolar iz Doma u Vukovarskoj kontaktirala s dežurnom epidemiologinjom, kojoj je rekla da jedna žena, kojoj nije znala ime ni dob, ima temperaturu 37,8 i bol u grlu te da odbija ručati. Medicinska sestra još joj je rekla da je ta korisnica prije tjedan dana bila na Hitnom prijmu splitskoga KBC-a.

"Naša epidemiologinja je odmah zatražila da se korisnica izolira od ostalih korisnika na odjelu te da o tome izvijesti mjerodavnu liječnicu Belitu Šurjak, da pacijentica bude pregledana i da se krene u daljnje procedure koje su bile potrebne. Što se dalje događalo, ne znamo jer nas nakon toga nitko nije nazvao za tu korisnicu ni za ostale sve do 6. travnja. Nije točno ni da nas se nije moglo dobiti na mobitel jer imamo četiri linije na koje nas se može dobiti", rekla je Karin.

Osim toga, Zavod na svojim internetskim stranicama ima objavljene brojeve fiksnih telefona, mobitela epidemiologa i voditelja odjela.

Epidemiolozi imaju otvorene linije za uspostavljanje kontakata, kao što u Domu imaju i brojeve dvaju mobitela ravnateljice Zavoda, a brojeve ima i ravnatelj Doma. Karin tvrdi kako ne stoji da ih medicinska sestra nije mogla dobiti.

U Domu su o bolesnim štićenicima dobro brinuli

S obzirom na to da su štićenici Doma dobrog općeg zdravstvenog stanja, ocijenila je kako su tamošnje medicinske sestre dobro skrbile o njima davajući im antibiotike i terapiju te provodeći zdravstvene mjere.

"Činjenica je da kolegice u Domu nisu obavijestile epidemiologa na vrijeme, a činjenica je i da nam je, kada smo uzimali anamnezu, sedam djelatnika Doma izjavilo da su radili bolesni", rekla je Karin za Hinu.

"Moram opet reći da se medicinska sestra o štićenicima brinula dobro, ali se ne smije prebacivati krivnja na nas. Uostalom, zgrada našeg Zavoda je 200-tinjak metara udaljena od Doma. Hoću reći, postojalo je mnogo načina da nas se obavijesti", zaključila je Karin i istaknula da njihovi djelatnici već tjednima rade "krvavi posao".

Reci što misliš!