Ostani doma
Vijesti / Koronavirus

SLUČAJ DOMA U SPLITU

Ovako izgleda ljutiti ministar Beroš: 'To je kao da vam kuća gori, a vi zovete vatrogasce na jedan broj!'

'Ova borba traje mjesec i pol dana, na neki način očuvali smo integritet sustava, bolje od razvijenijih država'

Nacionalni stožer objavio je da imamo novih 64 oboljelih, ukupno je brojka na 1407, ali tužna je vijest da imamo i 20. žrtvu. Riječ je o bolesniku iz KB Dubrava, o starijoj osobi, koja je bila u teškom stanju. Svakako situaciji ne pomaže stanje u domovima za starije i nemoćne, čemu smo svjedočili na primjeru Splita i Koprivnice.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je da je situacija u Koprivnici i Splitu pod kontrolom.

"Što se tiče Splita, bilo je sumnje da se proširila zaraza na još jedan kat doma. Troje je premješteno u bolnicu Križine,  a kroz nekoliko sati znat ćemo ostale rezultate", istaknuo je Capak.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković osvrnula se na stanje u domovima za starije i nemoćne.

"Kad je u pitanju skrb o starijima i nemoćnima u domovima, vezano uz epidemiološko praćenje, možemo reći da smo izdali niz preporuka, a jedna od prvih bila je ona izdana 27. veljače, a radilo se o preporuci zabrane posjete u domovima za stare i nemoćne. To svjedoči da smo se vrlo rano počeli pripremati za sve ono što nas čeka. Jedna od bitnijih preporuka bila je 13.3., da se zabrane posjete i ograniči kretanje korisnika domova. Odredili smo i da se svakih 24 sata daje izvještaj o stanju."

Dodala je da obitelji mogu komunicirati putem mobitela ili računala sa štićenicima, kao i da je zabranjen prijam novih osoba u domove.

"Uzimamo redovito briseve i kontinuirano surađujemo s liječnicima, ali i epidemiološkom službom", rekla je Bedeković i dodala:

"Svaka sumnja na infekciju prijavljuje se nadležnoj epidemiološkoj službi."

Na ministricu se nadovezao i ministar Beroš:

"Stožer je poduzeo niz aktivnosti za postupanje u staračkim domovima. Upute su vrlo detaljne i obuhvaćaju čitav niz aktivnosti u domovima. Ali, Hrvatska nije izolirana u ovoj borbi, u njoj je čitav svijet. Problem je sličan svugdje, infekcija ulazi u zdravstveni sustav i staračke domove. Dva su moguća scenarija širenja virusa - ili da korisnici usluga moraju zbog prirode stanja i bolesti biti u bolnicama, kao i da niz djelatnika obavlja razne aktivnosti. Zato smo djelatnike podijelili u grupe, ali oni idu kućama, odlaze u trgovine, ne možemo ih potpuno izolirati. Naš neprijatelj je virus, koji se ponaša u skladu sa svojom prirodom. Jednostavno, nemoguće je hermetički zatvoriti ljude. Ova borba traje mjesec i pol dana, na neki način očuvali smo integritet sustava, bolje od razvijenijih država. Naravno, napravit ćemo najviše što možemo u borbi protiv bolesti."

Pitanje je imaju li djelatnici domova zaštitnu opremu i jesu li svi iz psihijatrijske bolnice evakuirani.

"Veći broj štićenika je evakuiran, ali za njih osmero se traži rješenje. Ići će u drugu psihijatrijsku bolnicu. Na tome se intenzivno radi", kazao je Capak, a nadovezala se Bedeković:

"Pratimo situaciju i kontinuirano nabavljamo i distribuiramo zaštitnu opremu. Najveći dio opreme distribuiran je u sustav zdravstva, što je logično. Oprema je nabavljena što sredstvima Ministarstva, što donacijama i što uz pomoć UNICEF-a. Većina domova opremljena je opremom u mjeri u kojoj je to bilo moguće. Svi domovi kojima je ona poslana, dobili su je."

Vili Beroš se još jednom osvrnuo i na navode da je medicinska sestra Zdravka Đapić zvala epidemiologe još 29. ožujka, bezuspješno. Naglasio je i da ona nije nazočila istrazi jer je u samoizolaciji, no nejasno mu je kako se sve skupa odigralo kako se odigralo.

"To je kao da vam kuća gori, a vi zovete vatrogasce na jedan broj", rekao je očito ljutiti Beroš, a ministrica Bedeković napomenula je da nije znala za slučaj sve do 7. travnja navečer.

Više o tome što je rečeno na Stožer u 14 sati čitajte OVDJE.

Reci što misliš!