Ostani doma
Vijesti / Koronavirus

Žene su bolji vođe

Zašto su žene bolje rješavale koronakrizu: 'Žene se bolje nose s kritikama i brže se snađu'

Zašto su žene bolje rješavale koronakrizu: 'Žene se bolje nose s kritikama i brže se snađu'
Wikipedija, Screenshot/Twitter, RTL

'Problem je u tome što ih se više kritizira kada naprave nešto loše, a manje nagrađuje kada naprave nešto dobro'

Kancelarka Angela Merkel počela je svoj govor njemačkom narodu 18. ožujka: "Koronavirus u ovom trenutku drastično mijenja naš život". Zatim je pozvala sve Nijemce i Njemice da se drže novostečenih pravila.

"Ovo je ozbiljna situacija, tako ju i shvatite", rekla je sugrađanima. "Molim vas da se držimo zajedno". U međuvremenu, otprilike u isto vrijeme, predsjednik Donald Trump optuživao je medije i rabio rasističko ime za koronavirus: "Uvijek sam se prema kineskom virusu odnosio vrlo ozbiljno i od početka sam radio dobar posao."

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naravno da postoje mnoge razlike između Merkel i Trumpa - ona je školovani znanstvenik, a on se zauzimao za ubrizgavanje dezinfekcijskih sredstava u tijelo kako bi se suzbio koronavirus - ali jedna se posebna činjenica posljednjih tjedana isticala u mnogim komentatorima: njihov spol.

Vezana vijest

Donald TrumpDoista, političke liderice širom svijeta, od Merkel i Jacinde Ardern s Novog Zelanda pa sve do do Tsai Ing-Wen iz Tajvana - sve su osvojile pohvale za svoje rješavanje krize (kao i Alemka Markotić kod nas). One nisu samo učinkovito komunicirale sa svojim biračima tijekom neviđene javnozdravstvene katastrofe već su bile odlučne, poduzele su odgovarajuće mjere i uspjele zadržati broj preminulih manjim od onih svojih susjeda. Stručnjaci tvrde da su žene bolji lideri od muškaraca. Zašto?

Žene su bolji lideri

"Dokazano je da su najbolje vođe upravo žene", tvrde znanstvenici i marketinški stručnjaci. To je zato što, u prvom redu, imaju majčinski instinkt. Bolje funkcioniraju pod pritiskom i kada dođe do stresne situacije, uglavnom spašavaju druge pa tek onda misle na sebe. "Muškarcima će se urušiti ego ako ih nazovete slabićima u kriznim situacijama, a žene se bolje nose s kritikama i brže se snađu", rekla je za Vox profesorica politologije Farida Jalalzai.

Ipak, ne nose se sve liderice dobro i poželjno s koronavirusom - političarka iz Hong Konga Carrie Lam kritizrana je s više strana zbog pandemije koronavirusa. Gretchen Whitmer iz Michigana također je primjer oštro napadnute političarke jer je nametnula stroga ograničenja za borbu protiv virusa u svojoj državi (i probudila gnjev nekih konzervativaca zbog toga). 

"Problem je i dan danas sa ženama liderima u tome što kada one nešto dobro naprave, onda se to od njih i očekivalo, a kada nešto loše naprave - onda one ne vrijede i ne znaju obavljati svoj posao", upozorila je profesorica političkih znanosti Kelly Dittmar. 

Mnoge su zemlje predvođene ženama dobro postupale kada je u pitanju  obuzdavanje virusa i ublažavanje njegovih najrazornijih učinaka. Primjerice, Njemačka je imala znatno nižu stopu smrtnosti od Britanije, Francuske, Italije ili Španjolske, izvijestila je Amanda Taub u New York Timesu, a prenosi Vox

"Kancelarku, bivšu znanstvenicu, također su pohvalili zbog jasne i učinkovite komunikacije sa svojom državom i svijetom. Njezin govor 18. ožujka bio je izravan, iskren i vrlo empatičan", napisala je Justin Davidson u časopisu New York. "Ona je postavila ne samo test s kojim smo svi suočeni već i utjehu koju vodstvo može pružiti." 

I druge liderice diljem svijeta, poput norveške  Erne Solberg i finske premijerke Sanne Marin, također su pohvaljene zbog svog odgovora na koronakrizu. "Od Njemačke do Novog Zelanda i od Danske do Tajvana, žene su savršeno upravljale koronavirusnom krizom", zaključili su mnogi stručnjaci. 

A lideri? 

Vezana vijest

Šprajc


 

Trump je, nasuprot tome, poručio Amerikancima da je potrebno još bolesnih i još smrtnih slučajeva kako bi se obnovila ekonomija. "Hoće li neki ljudi biti pogođeni? Da, hoće!", rekao je na jednom događaju početkom svibnja. "Hoće li na neke ljude loše utjecati? Da, hoće. Ali našu državu moramo otvoriti za druge, bez karantene". U međuvremenu je Tajvan uspio zaustaviti virus agresivnim testiranjem i izolacijom bez pribjegavanja potpunom nacionalnom zatvaranju.

U međuvremenu, neki lideri aktivno su širili dezinformacije i ohrabrivali druge da prelaze na pravila javnog zdravstva, odnosno, da ublaže mjere u svojim zemljama. Brazilski predsjednik Bolsonaro, na primjer, nedavno je snimio reklamne fotografije sa (školskom) djecom s kojom je kršio pravilo socijalne distance. Također je u travnju lažno tvrdio da Svjetska zdravstvena organizacija, ključni izvor informacija i smjernica o Covid-19 u svijetu, potiče djecu na masturbiranje.

Reci što misliš!