Ostani doma
Vijesti / Koronavirus

NOVO OTKRIĆE

Veći rizik od smrti: Lijek koji Trump preporučuje mogao bi biti štetan za oboljele od korone

Veći rizik od smrti: Lijek koji Trump preporučuje mogao bi biti štetan za oboljele od korone
AP Images

Potražnja za hidroksiklorokinom jako je porasla nakon što je Trump hvalio taj antimalarik

Lijek za malariju hidroksiklorokin koji radi prevencije zaraze koronavirusom uzima američki predsjednik Donald Trump dovodi se u vezu s povećanjem smrtnih ishoda od koronavirusne bolesti, tvrdi se u studij stručnjaka objavljenoj u medicinskom časopisu Lancet.

U istraživanju su se koristili podaci iz 671 bolnice i obuhvaćeno je više od 96.000 ljudi hospitaliziranih zbog zaraze koronavirusom na šest kontinenata.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Hidroksiklorokin i njemu srodni lijek klorokin, uzimalo je s ili bez antibiotika macrolida 14.888 pacijenata, dok 81.144 pacijenta nisu uzimala ništa od toga, nakon čega je studija pokazala da su pacijenti koji su uzimali spomenute antimalarike bili pod povećanim rizikom od smrti u odnosu na drugu skupinu.

Stručnjaci smatraju da se spomenuti lijekovi ne bi trebali koristiti u liječenju koronavirusne bolesti sve dok ne dođu rezultati kliničkih ispitivanja koji bi potvrdili sigurnost i učinkovitost tih lijekova kod pacijenata oboljelih od novog koronavirusa.

Potražnja za hidroksiklorokinom jako je porasla nakon što je početkom travnja Trump hvalio taj antimalarik kao mogući lijek protiv koronavirusa.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) je za hidroksiklorokin izdala upozorenje.

U četvrtak je agencija Reuters javila da će britanski zdravstveni radnici sudjelovati u međunarodnom istraživanju koje pokušava ustanoviti mogu li dva antimalarika, uključujući hidroksiklorokin za koji je Trump rekao da ga uzima, biti prevencija protiv koronavirusa.

U istraživanju "COPCOV" sudjelovat će više od 40.000 zdravstvenih radnika iz Europe, Afrike, Azije i Južne Amerike.

Istraživanje, pod vodstvom Sveučilišta u Oxfordu, a u suradnji s Istraživačkim centrom za tropsku medicinu (MORU) iz Bangkoka, počet će u četvrtak u bolnicama u Brightonu i Oxfordu.

"Doista ne znamo jesu li klorokin ili hidroksiklorokin blagotvorni ili štetni protiv covida-19", rekao je profesor sa Sveučilišta u Oxfordu Nicholas White koji je suvoditelj istraživanja i član MORU-a.

"Najbolji način da saznamo jesu li učinkoviti u prevenciji covida-19 jesu putem kliničkih ispitivanja", dodao je.

Istraživački tim koji provodi istraživanje COPCOV navodi da laboratorijski dokazi pokazuju da bi antimalarici mogli biti učinkoviti u prevenciji ili liječenju koronavirusne bolesti, ali za sada nema konačnog zaključka.

Reci što misliš!