Ostani doma
Vijesti / Koronavirus

KORONA I DALJE PRIJETI

Ivan Đikić unatoč nula zaraženih upozorio: 'Drugi val je neminovan, moramo biti oprezni'

Oprez s kojim i dalje živimo je najučinkovitija mjera u borbi protiv virusa i u drugom valu.

Centar borbe protiv koronavirusa, Klinička bolnica Dubrava, spremna je i za drugi val. Ostaje respiratorni centar u nešto manjem opsegu, ali i dalje spreman za brzu reakciju.

Vezana vijest

Ivan Đikić

"Još će jedno vrijeme ostati dok god imamo oboljelih, ostat će zdravstveni sustav u smislu respiracijsko intenzivističkih centara jednak, jer imamo šest osoba na respiratoru i dok god ne vidimo popuštanje do kraja, mi ćemo ostaviti mjere u ovom obliku", rekla je Maja Grba Bujević, načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Niti jedan novozaraženi u Hrvatskoj znak je da je bolest pod kontrolom, ali znanstvenici se slažu da je drugi val neizbježan.

"Za sada je nezahvalno predviđati kada i gdje će se pojavit, ali ono što je gotovo sigurno je, prema previđanju svih znanstvenika u svijetu, da zbog tolikog broja virusa, koji se šire po cijelom svijetu, zasigurno će biti pojave drugog vala u mnogim zemljama i na taj način moramo bit oprezni. Ne mora se dogoditi direktno u Hrvatskoj, ali može biti uvezen u Hrvatsku", objasnio je Ivan Đikić profesor na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu.

Ne bi trebalo ponovno doći do zatvaranja svega i izolacije, a u Stožeru poručuju da su spremni.

"Mi se za njega ozbiljno pripremamo, bez obzira bude on došao ili ne bude došao. Pripremamo zapravo cijeli niz odgovora, kako bi spremno dočekali novi val", navodi Grba Bujević.

Generalna proba dobro je prošla, slažu se u Kliničkoj bolnici Sveti duh, jednoj od rijetkih u koju koronavirus nije ušao. 

"Što se tiče potrebe za reaktivacijom sustava, on bi vjerojatno funkcionirao na isti način kao i do sada, što znači da smo imali jako strog ulaz u bolnicu, isključivo samo hitni i prioritetni pacijenti i izolacijske jedinice u kojima smo vršili testiranje sumnjivih bolesnika", ističe Višnja Nesek Adam, voditeljica Kriznog stožera i hitnog prijema KB Sveti duh.

Od bolesti  koja najviše pogađa starije uspješno su se zaštitili i u zagrebačkim domovima umirovljenika. Ista pravila zaštite vrijedila bi i u drugom valu.

Vezana vijest

Ana Gligić

"Sve mjere koje smo poduzimali prije poduzimamo i sada. Od desk barijera na samom ulazu do način održavanja mjera unutar samog doma. Poštivanje mjera udaljenosti među korisnicima, ne miješanje među zaposlenicima", riječi su Nataše Koražije, ravnateljice Doma za starije osobe "Park" u Zagrebu.

"Znam da je rodbini i obitelji, a posebno našim korisnicima, bilo teško što su oni evo preko 80 dana bili zatvoreni u domovima za stare, ali to se pokazalo vrlo uspješnim jer smo tako sveli opasnost na najmanju moguću mjeru, jer su u domove ulazili samo djelatnici koji rade", kazala je Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Dok se cjepivo ne pronađe i ne bude sigurno za primjenu, oprez s kojim i dalje živimo je najučinkovitija mjera u borbi protiv virusa i u drugom valu.

Reci što misliš!