Ostani doma
Vijesti / Koronavirus

ODBACUJE KRITIKE

Davor Božinović: 'Kritiziraju nas oni kojima vjerojatno smeta uspjeh Nacionalnog stožera'

Davor Božinović: 'Kritiziraju nas oni kojima vjerojatno smeta uspjeh Nacionalnog stožera'
Bruno Konjevic/PIXSELL

'U kampanji svi moraju raditi svoj posao, naravno da to nećemo koristiti'

Ministar unutarnjih poslova i predsjednik Nacionalnog stožera Davor Božinović osvrnuo se u nedjelju na uhićenje putnika koji nije želio staviti masku u javnom prijevozu kazavši da ne zna što čovjeka motivira na to, no dodao je i da mu snimku uhićenja nije bilo drago gledati.

"Ono što znam o ovom slučaju je to da je putnik odbio staviti masku, a rekli smo da u slučaju kada nema masku, vozač ne smije pokrenuti vozilo. Naravno da meni ovo nije drago vidjeti, međutim, stvarno ne znam što čovjeka motivira da ako ima masku, da je ne želi staviti", komentirao je Božinović za N1 uhićenje putnika na zagrebačkog Glavnom kolodvoru, čija je snimka objavljena u medijima. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ministar je ustvrdio da je putnik prijavljen za narušavanje javnog reda i mira, ali da treba vidjeti što je dovelo do ove situacije. 

"Cijeli vlak i putnici stoje i izražavaju nezadovoljstvo jer čovjek ne želi staviti masku. Kao što vidimo, kasnije ju je i imao, nije ju želio staviti, time zaustavlja promet, sve druge ljude praktički maltretira da ne mogu krenuti tamo gdje su naumili zbog nekog njegovog principa jer on vjeruje ili ne vjeruje da koronavirus postoji", kazao je. 

Na tvrdnju novinarke da oko maski doista nema jedinstvenog stajališta stručnjaka, Božinović je kazao da su i Svjetska zdravstvena organizacija te Europski centar za prevenciju bolesti, mijenjali preporuke i standarde kako su saznavali više o bolesti. 

"Svi moramo shvatiti da se radi o novoj bolesti o kojoj mi učimo svaki dan. Kako su se stvari mijenjale, mijenjale su se i preporuke", poručio je Božinović.

Upitan komu točno SDP-ov potpredsjenik Rajko Ostojić može naštetiti samoizolacijom u koju je otišao samoinicijativno, što su iz HDZ-a osudili, Božinović je ustvrdio da se radi “upravo o tome da je to proces koji treba voditi struka”. 

"Kao što se (Krunoslav) Capak ne bi usudio reći da netko s gastroenerološkim smetnjama ima neku dijagnozu za koju on misli da Ostojić nije u pravu, pa onda izađe van pred medije da on ne radi svoj posao”, kazao je.

Stožer politiziraju oni kojima on smeta

Božinović se osvrnuo i na optužbe oporbe za politizaciju Stožera, kazavši da ga politiziraju drugi, oni kojima Stožer smeta. 

"Ne znam, mogu pretpostaviti koji su njihovi razlozi, vjerojatno uspjeh Nacionalnog stožera koji je od prvog dana, imao, pa im je to zasmetalo", poručio je.

Vezana vijest

Krunoslav Capak

Upitan je li politizacija da se u 14 sati javnosti obraća kao šef stožera, a u 15 sati kao kandidat na izborima, Božinović je ustvrdio da je sada kampanja, a da su neki članovi Stožera kandidati, no da svi imaju i svoje odgovornosti. 

"I u kampanji svi moraju raditi svoj posao, naravno da to nećemo koristiti, i nisam siguran zašto bi to bilo nešto što se podvodi pod korist u ovoj situaciji", ustvrdio je. 

Upitan je li ga strah pozivati ljude na izbore i predizborna druženja zbog širenja zaraze koronavirusom, Božinović je kazao da je HZJZ je prije ove kampanje je u dogovoru s DIP-om napravio preporuke kako se ponašati u bilo kojoj fazi predizbornog procesa, uključujući i predizborne kampanje. 

"To se, što se tiče HDZ-a, poštuje", kazao je te dodao da ne misli kako će doći do manjeg odaziva birača na parlamentarnim izborima. 

Najavio je kako će se u ponedjeljak HZJZ i DIP očitovati o načinu glasovanja onih koji su u samoizolaciji i uputama za održavanje izbora. Ustvrdio je da je na izborima uvijek bilo ljudi koji su bili bolesni, a da oko dvije tisuće samoizoliranih nisu bolesni ljudi, ali jesu u samoizolaciji. 

"Ukoliko se propiše da određene kategorije birača trebaju imati zaštitne maske, ili maske za lice, to će se osigurati", kazao je.

Reci što misliš!