Ostani doma
Vijesti / Koronavirus

nenad bakić

Naš matematičar natjerao Amerikance da isprave crne prognoze za Hrvatsku: 'Nećemo imati 1500 mrtvih od korone'

Naš matematičar natjerao Amerikance da isprave crne prognoze za Hrvatsku: 'Nećemo imati 1500 mrtvih od korone'
Petar Glebov/PIXSELL

"Trebamo težiti istini, oprezu i primjerenom strahu, a ne panici", rekao je poduzetnik i matematičar Nenad Bakić

Nakon što je američko Sveučilište Washington (University of Washington) iz Seattlea, točnije tamošnji Institut za zdravstvenu metriku i evaluaciju (IHME) čiji je osnivač Zaklada Billa i Melinde Gates, nedavno objavilo prognozu da će do konca rujna u Hrvatskoj biti oko 1500 umrlih od Covida-19, što je uznemirujuće odjeknulo u našoj javnosti, njihovu projekciju osporio je poduzetnik i matematičar Nenad Bakić.

On se prošlog tjedna putem Twittera upustio u raspravu s University of Washington oko njihove “crne” prognoze te nizom objava objasnio da njihov model i podaci, kojima su došli do šokantne brojke, ne stoje.

Vezana vijest

Koronavirus

Za taj broj žrtava trebali bismo imati 13,6 milijuna stanovnika

Bakić je matematički dokazao da bi Hrvatska trebala imati 13,6 milijuna stanovnika kako bi se ostvarile prognoze tzv. GIGO modela koji je zastrašio Hrvatsku. Za svoje objašnjenje, kojim je pobio prognozu IHME-a, Bakiću je putem Twittera podršku dao i nobelovac Michael Levitt, vrhunski stručnjak za matematičke modele, koji se od izbijanja pandemije Covida-19 bavi analizama i projekcijama očekivanog kretanja broja zaraženih i umrlih.

Da je Bakić svojim izračunima i argumentima doista uspio pobiti procjenu IHME-a dokazuje i to da je taj institut sada korigirao svoju prvotnu prognozu za Hrvatsku i procjenu od 1500 umrlih do 1. listopada sveo na od 122 do 126 do 1. studenoga. Bakić je o tome napisao objavu na Facebooku koju prenosimo u cijelosti:

“Mala velika pobjeda (protiv lokalnih fearmongera): IHME (University of Washington) nakon mojih kritika ispravio model. Sada više ne prognozira najvjerojatnije 1500, a u okvirima 95% vjerojatnosti čak do nemogućih 17.000 smrti od COVID-19 do 1. listopada, nego 122 (do 126). Znači da ponovimo, umjesto 1500 do 1. listopada, sad su im projekcije 122 do 1. studenoga. (Da se razumijemo, ne smatram ni te projekcije točnima – mislim da su premale).

Vezana vijest

Krunoslav Capak

Koliko vidim, važan je razlog popravak ULAZNIH PODATAKA (‘observed’), kao što sam ponajviše kritizirao.

Nažalost, ovakve baš pogrešne projekcije su dobro došle nekim profesionalnim širiteljima panike, a mislim da trebamo težiti istini, oprezu i primjerenom strahu, a ne destruktivnoj panici i zastrašivanju kad su utemeljeni na neistinama. Cui bono?”, napisao je Bakić na Facebooku.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!