Ostani doma
Vijesti / Koronavirus

Još jedna osoba je preminula

Maske svuda postaju obavezne, slavlja do 100 ljudi? Ovo će biti nove mjere u Hrvatskoj

Maske svuda postaju obavezne, slavlja do 100 ljudi? Ovo će biti nove mjere u Hrvatskoj
Marko Lukunic/PIXSELL

Susjedne zemlje, kao i mi, razmišljaju o zatvaranju granica ili o obaveznim dvotjednim karantenama za sve turiste

Nacionalni stožer kreće prema uvođenju obavezne samoizolacije za osobe koje dolaze iz Srbije i BiH, okupljanja će se ograničiti na sto osoba, a maske će biti obavezne u svim zatvorenim prostorima.

Ovo su mjere o kojima se u srijedu, neslužbeno doznaje Jutarnji list, razgovaralo na sastanku Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Mjere bi bile oštrije, ali ne "preko noći"

Mjere bi se trebale uvoditi postupno, a ne “preko koljena”, kažu sugovornici ovog lista. Naime, broj oboljelih u protekla 24 sata je 53, što u Stožeru smatraju relativno dobrom brojkom, a ovisno o njezinu kretanju donosit će se mjere. Kako doznaju, najkasnije u četvrtak bi se trebala obavijestiti javnost vezano za ponovno uvođenje 14-dnevne samoizolacije za sve one koji u Hrvatsku ulaze iz Srbije i BiH, ali konačna odluka o tome još nije donesena. Doznaje se da će odluka biti najavljena nekoliko dana prije stupanja na snagu, prije svega zbog hrvatskih državljana u tim zemljama, kako bi se na vrijeme mogli vratiti u zemlju a da ne moraju u izolaciju. 

Nova žarišta niču svaki dan, a u pravilu su vezana uz privatna slavlja - svadbe, proslave krizmi i pričesti, maturalne zabave. Najnovije je ono u Kutini gdje se s proslavom diplomskog rada na jednom OPG-u povezuje 12 oboljelih, zbog čega je testirano oko sto osoba, a nalazi za dio njih se još čekaju. Prošlo je gotovo deset dana dok se nije ustanovilo da je na proslavi bilo Covid-19 pozitivnih, a još uvijek epidemiolozi ne mogu sa sigurnošću tvrditi tko je nulti pacijent.

Koronavirusom je zaražen i ogulinski dogradonačelnik Daniel Vukelja te su zbog toga u samoizolaciji završili gradonačelnik Dalibor Domitrović, kao i dio zaposlenika Gradske uprave.  Gradonačelnik Domitrović je potvrdio da rade po napucima epidemiologa, obavezno je nošenje zaštitnih maskica i upotreba dezinficijensa, tako da ne bi trebalo biti većih problema u u dostupnosti pojedinih usluga za građane.

Karantena za hrvatske građane?

Zbog takvih podataka mnoge europske zemlje još su prije tjedan dana građanima BiH i Srbije odredile da pri ulasku na njihov teritorij moraju u 14-dnevnu karantenu. Sjeverna Makedonija je u srijedu donijela odluku da svi građani Srbije, BiH i Crne Gore za ulazak u tu zemlju moraju priložiti PCR test ne stariji od 72 sata. Austrija je nedavno za državljane Kosova, Srbije, S. Makedonije, BiH, Albanije i Crne Gore uvela karantenu pri ulasku na svoj teritorij.

U međuvremenu se epidemiološka situacija u Austriji dodatno pogoršala. Zasad austrijske vlasti i mediji Hrvatsku ne spominju kao opasnu zemlju u koju se ne preporučuje putovati. Dapače, hrvatski predsjednik Zoran Milanović u srijedu je tijekom službenog posjeta Austriji javno pozvao građane Austrije da dođu u Hrvatsku na ljetovanje jer je naša zemlja potpuno sigurna. To smatraju i u New York Timesu, koji je Amerikancima objasnio kako je Hrvatska jedina otvorena zemlja na Mediteranu u koju mogu nesmetano ući uz predočenje rezervacije o smještaju.

Vezana vijest

Plaža, more, turizam

Drugačiji je pak odnos Slovenije prema Hrvatskoj gdje predstavnici slovenske vlade već danima upozoravaju slovenske državljane da dobro razmisle žele li zaista na put u Hrvatsku, a njihovi mediji puni su katastrofičnih vijesti o širenju koranavirusa u Hrvatskoj. O zatvaranju granice, odnosno uvođenju karantene za sve one koji iz Hrvatske ulaze u Sloveniju zasad nema najava.

Preminuli i zaraženi u Hrvatskoj

Tijekom proteklih 24 sata u Hrvatskoj je preminula još jedna osoba. Kako doznaju, riječ je o muškarcu koji je bio na liječenju u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.  Broj preminulih time je narastao na 114.

Potrebu za liječenjem u bolnici ima 91 pacijent, a njih četvero treba intezivno liječenje na respiratoru. Od 25. veljače do danas ukupno je zabilježeno 3325 zaraženih osoba, od kojih je 114 preminulo, a 2277 se oporavilo, piše Jutarnji list

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!