Ostani doma
Vijesti / Koronavirus

ZBRINJAVAJUĆE BROJKE

Broj novozaraženih covidom-19 u svijetu se povećao za rekordnih 228.000

Broj novozaraženih covidom-19 u svijetu se povećao za rekordnih 228.000
AP Images

Najveća povećanja broja zaraženih su u Sjedinjenim Državama, Brazilu, Indiji i Južnoj Africi

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izvijestila je u petak da je u posljednja 24 sata u svijetu zabilježeno rekordnih novih 228.102 slučaja zaraze novim koronavirusom.

Vezana vijest

Koronavirus

Najveća povećanja broja zaraženih su u Sjedinjenim Državama, Brazilu, Indiji i Južnoj Africi. Raniji rekord od 212.326  novih slučajeva dogodio se 4. srpnja. Broj umrlih od zaraze novim koronavirusom ostaje na oko 5000 dnevno.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Broj slučajeva covida-19 u svijetu u srijedu je prešao 12 milijuna, po podacima agencije Reuters, a u sedam mjeseci širenja ta je bolest ubila više od 555.000 ljudi.

Mike Ryan, voditelj WHO-ovog programa za izvanredna stanja, rekao je u petak da nije vjerojatno da će se novi koronavirus iskorijeniti.

"U sadašnjoj situaciji nije vjerojatno da možemo iskorijeniti virus", rekao je na konferenciji za medije u Ženevi.

On je rekao da bi svijet eliminiranjem klastera, grozdova, zaraze "potencijalno mogao izbjeći najgore, nove vrhunce pandemije i vraćanje unatrag s mjerama karantene". 

Ryan je rekao i da je pojava, često smrtonosne, upale pluća u Kazahstanu "sigurno na našem radaru",  no dodao je da je moguće da se radi o covidu-19.

"Uzlazna putanja covida-19 u toj zemlji sugerira da su mnogi slučajevi zapravo nedijagnosticirani slučajevi covida-19", ocijenio je. 

Maria Van Kerkhove, dužnosnica WHO-a nadležna za pandemiju covida-19, je rekla da je prijenos novog koronavirusa zrakom uvijek bio razlog zabrinutosti, no da izgleda da su kapljice najuobičajeniji put zaraze. 

"Transmisija aerosolima jedan je od oblika transmisije koji nas je zabrinjavao od početka, posebice u zdravstvenim ustanovama gdje znamo da se te kapljice mogu pretvoriti u aerosole što znači da mogu duže ostati u zraku", rekla je na konferenciji za medije u Ženevi.  

WHO je u četvrtak objavio nove smjernice glede prijenosa zaraze koronavirusom, u kojima je naveo da postoje neka izvješća o transmisiji zrakom, ali ipak nije i potvrdio da se širi putem zraka što se ne može spriječiti socijalnim distanciranjem.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!