Ostani doma
Vijesti / Koronavirus

Uspješnost istraživanja od 95%

Novi biodetektori: U Čileu treniraju pse da nanjuše osobe zaražene koronavirusom

Novi biodetektori: U Čileu treniraju pse da nanjuše osobe zaražene koronavirusom
Screenshot/Twitter

Virus je bez mirisa, ali zaraza izaziva metaboličke promjene koje dovode do oslobađanja posebne vrste znoja, što će psi i otkrivati

Čileanska policija pokušava obučiti pse da otkriju ljude zaražene novim koronavirusom njušenjem njihovog znoja, prenosi France24.

Tri zlatna retrivera i jedan labrador u dobi od četiri do pet godina dosad su bili korišteni za otkrivanje droge, eksploziva i nestalih ljudi, kaže policija.

Program obuke rezultat je udruženih napora čileanske policije i stručnjaka sa sveučilišta Universidad Catolica de Chile i slijedi slične programe u Francuskoj, kaže voditelj programa Julio Santelices iz policije.

Vezana vijest

Frizeri korona

Psi imaju 330 milijuna receptora za miris, kao i sposobnost da otkriju mirise 50 puta bolje i jače od čovjeka. Svakih sat vremena mogu onjušiti 250 osoba. 

"Virus je bez mirisa, ali zaraza izaziva metaboličke promjene koje dovode do oslobađanja posebne vrste znoja, što će psi i otkrivati", kaže profesor veterinarske epidemiologije s katoličkog sveučilišta Fernando Mardones za AFP.

Prema Santeliceu, testovi u Europi i Dubaiju pokazali su 95-postotnu točnost u psećem otkrivanju covida-19. Važno je naglasiti kako će psi postati biodetektori i da će otkriti bolest već u ranoj fazi. 

Obuka pasa počela je prije mjesec dana uz pomoć znoja prikupljenog od bolničkih pacijenata i stručnjaci se nadaju da će psi izaći na teren do kolovoza. Planiraju ih učiti i testirati na područjima s puno pješaka - autobusni kolodvori, ceste, autobusne stanice...

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!