Ostani doma
Vijesti / Koronavirus

konvalescentna plazma

Što je plazma koju Trump preporuča i kako djeluje na koronavirus? 'Ovo je prekretnica u liječenju'

Što je plazma koju Trump preporuča i kako djeluje na koronavirus? 'Ovo je prekretnica u liječenju'
RTL

Kroz neka stroža klinička ispitivanja neki su pacijenti već bili liječeni konvalescentnom plazmom

Ono što je Tramp noćas u ponoć po našem vremenu najavio kao revolucionarno, u Hrvatskoj se na tome radi već duže vrijeme.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) izdala je hitno odobrenje liječnicima za liječenje Covida-19 pomoću krvne plazme pacijenata koji su se oporavili od bolesti.

Američki predsjednik Donald Trump je odluku objavio na presici uoči Republičke nacionalne konvencije gdje će pokrenuti svoju kampanju za osvajanje drugog mandata u Bijeloj kući. Isto otkriće smatra prekretnicom u liječenju. 

STAT je donio odgovore na glavna pitanja koja se odnose na konvalescentnu plazmu u liječenju Covida-19.

Vezana vijest

Fran Mihaljević

Što je i kako djeluje?

Kad se ljudi razbole od Covida-19, njihov imunološki sustav stvara protutijela za borbu protiv bolesti. Proteini tih protutijela plutaju krvnom plazmom, tekućom komponentom krvi u kojoj se nalaze krvne stanice. Liječnici mogu izdvojiti plazmu, provjeriti je li sigurna i potom je pročistiti kako bi izolirali ta protutijela. Takva "konvalescentna plazma" može se ubrizgati drugom pacijentu koji ima koronavirus, a protutijela koja sadrži mogu pomoći u borbi protiv virusa na početku infekcije, dok pacijentov imunološki sustav ne stvori dovoljnu količinu vlastitih protutijela.

Znanstveni dokazi

Klinika Mayo objavila je u lipnju podatke koji pokazuju da je liječenje plazmom sigurno na temelju transfuzije na skupini od 20.000 pacijenata, među kojima su bili i Afroamerikanci i Latinoamerikanci.  Ali studija je imala ozbiljna znanstvena ograničenja koja su otežala interpretaciju rezultata.

Studija Klinike Mayo, provedena na 35.000 pacijenata, pokazala je da pacijenti koji su primili transfuziju u roku od tri dana nakon dijagnosticiranja covida-19 imaju sedmodnevnu stopu smrtnosti od 8,7 posto, dok pacijenti koji su primili plazmu nakon četiri ili više dana imaju stopu smrtnosti 11,9 posto. Razlika je zadovoljila standard statističke relevantnosti.

Studija nije uključivala placebo skupinu za usporedbu pa nije jasno kakav je utjecaj liječenja plazmom. Studija klinike Mayo, koja se oslanja na FDA-ov program "proširenog pristupa", bila je dovoljno široka da je kod 35.000 pacijenata omogućila pristup liječenju unatoč izostanku službenog odobrenja za korištenje. Nije jasno hoće li hitna autorizacija dovesti do velikog porasta broja liječnika koji mogu koristiti konvalescentnu plazmu za liječenje covida-19, kao i broj pacijenata koji će na kraju dobiti liječenje.

Kroz neka stroža klinička ispitivanja neki su pacijenti već bili liječeni konvalescentnom plazmom. 

 

 

 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!