Ostani doma
Vijesti / Koronavirus

pazite na svoje zdravlje

Ravnatelj Rebra: 'Ne zanemarujte preglede. Doći će do porasta malignih oboljenja zbog pandemije'

Ravnatelj Rebra: 'Ne zanemarujte preglede. Doći će do porasta malignih oboljenja zbog pandemije'
Shutterstock

"U zadnja dva tjedna imamo porast gotovo 100 posto, dakle situacija nije dobra", rekao je ravnatelj KBC-a Zagreb

U posljednjih 15 dana preko 100 posto je skočio broj bolesnika koji su zbog koronavirusa morali biti hospitalizirani. Brojevi i postoci ne čude kad se zna da Hrvatska danima bilježi negativne trendove. U Splitu je u tijeku reorganizacija KBC-a kako bi se mogli primiti svi bolesnici zaraženi koronavirusom, a neke nove mjere poduzimaju se i u KBC-u Zagreb.

Vezana vijest

Nacionalni stožer civilne zaštite


"U zadnja dva tjedna imamo porast gotovo 100 posto, dakle situacija nije dobra. U KBC-u Zagreb, nemamo COVID bolesnika, samo trijažne postupke, imamo odgovarajuću zaštitu kako nam se virus ne bi probio u bolnicu", izjavio je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb.

I u Splitu se pripremaju za najgore scenarije, kaže prof. prim. dr. sc. Julije Meštrović, dr. med., ravnatelj KBC-a Split.

"Moramo zbrinjavati sve bolesnike, one zaražene koronavirusom i sve ostale. Postavili smo šatore ispred bolnice koji služe za opservaciju onih bolesnika za koje primarno ne postoji sumnja na bolest COVID-19", objasnio je Meštrović.

Porast će broj drugih bolesti

Prof. Ćorušić naglasio je kako se osoblje u bolnici maksimalno trudi da ljudima s drugim dijagnozama koji dolaze na neki kontrolni ili drugi pregled maksimalno skrate vrijeme čekanja i boravka u bolnici. U tome su donekle i uspjeli, kaže, ali pacijenti zbog svoje sigurnosti, ako nešto nije hitno, izbjegavaju odlazak liječniku. Nije to hrvatski specifikum, napominje, tako je po svijetu, no očekuje se da će nakon kraja pandemije porasti broj malignih bolesti. Ljudi jednostavno ne obavljaju što bi trebali. 

"Upravo kako bi potaknuli ljude da obavljaju svoje preglede, mi smo uveli dodatne smjene, radi se popodne, po potrebi i vikendom pa smo liste čekanja uspjeli smanjiti na najmanji mogući broj. Moramo raditi i pružati uslugu svim bolesnicima", kazao je ravnatelj KBC-a Split u emisiji i napomenuo da broj zaraženih u županiji pada, većinom su blaže slike kliničke bolesti, a i dalje je sve više oboljelih mlađe životne dobi.

Procedura u bolnicama

Pacijenti koji dolaze u KBC Zagreb na kontrolne pregleda moraju imati test da nisu pozitivni na COVID, test ne smije biti stariji od 48 sati, to je preporuka HZJZ-a.

"Imamo mogućnost i za brzi test, rezultat je gotov sat i pol kasnije, nitko zbog toga nije ostao zakinut. Kod nas dnevno prođe oko 350-400 ljudi, uveli smo posebnu jedinicu koja je izolirana i ljude koji dolaze zbog drugih tegoba također testiramo na COVID-19. Tako smo otkrili 51 pozitivnog pacijenta na koronavirus koji nisu došli u bolnicu iz tog razloga. Moramo imati takve procedure, moramo štiti bolnicu, osoblje a i ostale posjetitelje", rekao je Ćorušić.

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!